fredag 18 december 2015

Schengen-flum


Man har alltså skrotat tullväsendet i stort sett, man är med i Schengen och man har tagit bort alla passkontroller, utom på flygplatserna dit flyg från utlandet kommer.
Nu har man helt plötsligt vaknat. Ja egentligen den senaste månaden, på att det är helt ohållbart att få in runt 160.000 ekonomiska lycksökare per år.

Så var gör regeringen då? Man laserar en snabblag som är helt vansinnig (
länk), innebärande att varje ospecificerad transportenhet som något svenskt företag är ansvarigt för ska böta 50KSEK om man transporterar in personer utan giltig identitetshandling.

Vansinnet har ingen gräns, uppenbarligen. Hur i h-vete kan man få en sådan vansinnig lag igenom riksdagen? Eller är det bara någon minister som fått "spunk" i ren desperation och kommit med dekret?

För det första är det statens ansvar att utöva de gränskontroller man anser nödiga. Transportörerna kanske må vara medskyldiga om det är en busslast med personer som avsiktligen  smugglats över halva jordklotet, med det är helt sekundärt. Att staten tagit bort gränskontrollerna är enbart statens problem och ett problem för statliga svenska myndigheter.

Sedan var det identitetshandlingar. Hur i h-vete ska en transportör kunna utvärdera giltigheten i identitetshandlingar från Afghanistan, Somalia, Irak, afrikanska länder, på koreanska? Man kan säkerligen dra upp ett hemmagjort id-kort på arabiska, eller varför inte ett bibliotekskort med officiella stämplar som visar att man har rätt att låna böcker. Förväntas tågpersonalen på Öresundspendeln kunna säga vad som är ett id-kort eller inte, på världens alla språk?
Men att missa detta kostar alltså 50KSEK. Visst tycker man detta är en lösning, transportbolagen ska betala för att det inte finns kontroller, eller tullpersonal vid gränserna.
Av många idiotiska regler regeringar kommit med, ligger denna förbaskat bra till i kategorin ”självförvållade dumheter vi försöker dölja”, och dessutom få andra att betala för.

Men man må inte heller glömma vad detta lär kosta. Man tvingas alltså hyra in personal för dessa id-kontroller, och det måste betalas av någon. Men det lär inte vara regeringen, som i första läget är vållande till hela problematiken.

Visst Löfvén, ”Vi har varit för naiva.”. Varför ska svenska folket eller transportföretagen drabbas av att du och din regering varit för naiva? Dessutom med hot om viten, då din och tidigare regeringar monterat ner gränsskydden till ett rent skämt. De ska drabbas för att regeringen befinner sig i något naivt men ej fungerande Schengen-flum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar