onsdag 14 oktober 2009

Under solen inget nytt

Jaha, man tryckte igenom FRA-lagen igen efter lite modifikationer. Sannolikt vet inte politikerna ett skit vad det handlar om, de bara röstar efter partipiskan. Så mycket för demokrati och representanter för folket. En undersökning som SvD gjort (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3648715.svd), visar att så är fallet, och att beslutet är taget; http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3654125.svd, http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3655279.svd.

Nyhetsrapporteringen i PS var minimal, snarast en parentes, och det säger en del om vilka som drar i deras trådar.

Men egentligen är inget nytt, FRA har sannolikt signalspanat där det passat dem sedan sin tillkomst. Så FRA-lagen skulle bara lite hastigt i första läget drivas igenom för att legalisera en verksamhet som pågått sedan länge. Under kriget hade man t.ex. kopplat in sig på telelinorna till den tyska ambassaden, och alla ledningar på vilka utländsk trafik gick på genom landat, t.ex. mellan Tyskland och det ockuperade Norge. Att som en förlängning av detta koppla upp sig på och lyssna på trafiken på Internet är alltså en självklar sak.

Men idag är problemet ett annat än på 40-80-talet. Den informationsmängd som går över Internet är enorm, och det finns ingen som helst möjlighet att manuellt utvärdera den. Och här startar ett informationskrig, bestående av medel och motmedel. Att tro att intressant och hemlig information skickas mellan olika källor oskyddat är helt naivt. Alltså kan man förutsätta att all information man är intresserad av har tung kryptering. Till vilken grad FRA kan hantera/knäcka sådan idag har jag ingen aning om men relativt enkla kryptosystem kan vara mycket svåra för FRA att knäcka, t.ex. blankettkrypton.

För det andra kan man förutsätta att informationen man är intresserad av inte skickas till och från IP-adresser med sändare/mottagare som FRA kan koppla till något. Det är alltså föga sannolikt att ryska ambassaden skulle skicka information till någon adress i Moskva på någon av de IP-adresser ambassaden är registrerad på. Ett Internetcafé någonstans i Stockholm snarare trolig kommunikationsplats, och att man varierar platser varje gång.

För det tredje, kan man vara övertygad om att all kommunikation sker genom bulvaner, alltså helt falska och påhittade identiteter, för att på så sätt försvåra för FRA.
Så slutsatsen är att FRA säkerligen filtrerar bort allt som inte är intressant med enkla hjälpmedel, men när något som är tungt krypterat, kopieras materialet för att vidarebearbetas av FRA:s nya dator. Denna går sannolikt igenom materialet enligt alla kända algoritmer för att ta reda på innehållet, och till vilken grad de idag kan knäcka t.ex. RSA-krypton har jag ingen aning om.
Så det var därför som man i första läget bara ville ha ett formellt välsignande av att man får snoka i all Internettrafik från Riksdagen, när gemene man tror att FRA bekymrar sig om hemliga kärleksaffärer och andra privata småsaker.

Historiskt sett är FRA mycket duktiga på att knäcka krypton, och hur duktiga de är idag får vi aldrig veta. Som exempel knäckte Arne Beurling den tyska diplomatkoden på 40-talet som sändes med en manick som egentligen var mycket mer komplicerad än den berömda Enigma.

Lägger man nu ihop de två fakta att FRA har fått anslag till att köpa en värstingdator, och just fått klubbat att man ska bygga ett ersättningsfartyg till Orion, leder ju det till slutsatsen att man idag kan knäcka de mest komplicerade krypto andra länder idag använder, beaktandes landets försvarsbudget. Jag har svårt att tänka mig att man annars skulle godkänna den mängd pengar vi pratar om. Men det är bara spekulationer och gissningar givetvis…vad FRA kan eller inte kan, vad de gör eller inte gör, och allt annat som har med deras verksamhet att göra är givetvis militära hemligheter.

Men det spelar ingen roll vilka politiker som sitter vid rodret i denna fråga, om det är Tolgfors eller Bodström som går i svaromål för denna lag. Ingen kan, vill, eller får förklara FRAs verksamhet och följaktligen är det legaliserande av ’business as usual’ som gäller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar