måndag 10 oktober 2011

Dagens garv

Detta står faktiskt Argentinas finansminister för, Martin Leusteau, men följande geniala uttalande (länk) : ” – De har båda rötterna i samma problem. Vår valuta var bunden till dollarn, och er till euron. När du väl går in i en valutaunion måste landets produktivitet hålla samma takt som övriga länder.”
Man blir imponerad över en finansministers ekonomiska kunskaper. Det är en viss skillnad att knuta olika länders valuta till varandra, d.v.s. fixera värdena så att de inte ändras, mot att ha samma valuta. Men det har Leusteau inte fattat, han tror att det finns grekiska euro, finska euro o.s.v. med fixeringar mot varandra. Han har inte fattat att det är samma valuta. Visserligen står det på sedlar och mynt vilket land de kommer ifrån, men de är lika mycket värda, och ser nästan likadana ut. Det är just därför desperationen är så stor, och man måste pumpa in pengar till Grekland för att inte korthuset ska falla i ena hörnet. Man har genom att gå med i Eurounionen förbundit sig att hålla konstant värde på euron, men det har inte grekerna fattat och kört spenderbyxorna inom landet, med desperation som följd och desperata räddningspaket inom euroländerna.

Tyskland har ingen som helst anledning att drabbas av en generell devalvering av euron vilket skulle drabba deras industri, emedan en sådan definitivt är påkallad i Grekland, och man tvingas därför komma med dessa stödpaket. Desperationen stiger, och man får pumpa tyska skattepengar till Grekland, vilket tyska medborgare knappast är betjänta av.
Eller tänk Er problemet när man tömmer en godisautomat i Belgien, och den som tömmer utropar: ”Helvete, bara grekiska Euro, de är knappt värda att smälta ihop till bojstenar.”
Kanske den fransman som får en grekisk 10 Eurosedel ur bankomaten…eftersom den är grekisk är den bara värd 4 franska franska euro. Nu har givetvis banken köpt grekiska euro billigt och avsiktligt blandat ut dem med franska i bankomaterna. Man har dock tagit de tyska som är värda 1.05 franska och erbjuder dem till bra kunder för ett bra pris.

Så hur kommer det se ut i framtiden efter en utlandsresa när du vill växla in Euro till svenska riksdaler? ”Du har 22 Euro från Grekland, för dem får du 30 öre. 10 från Tyskland det blir 90kr, 7 från Nederländerna vilket är 50kr och 30 franska euro vilket är 250kr. Men sedan har vi ju växlingsavgiften på 250kr…eftersom det är så problematiskt att räkna Euro.”

Tack Leusteau för dagens garv. Räkna inte med Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne bara…(vilket inte är ett Nobelpris).

Min gissning är att man snart letar upp de gamla tryckplåtarna på sin gamla valuta (DM, Franc, Belgiska franc, Finska mark m.fl. ) i länder med stark ekonomi och trycker så det står härliga till. Det skulle kanske vara en klok utväg men det kräver lite tid. Det är inte småbelopp som ska tryckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar