måndag 17 oktober 2011

KFIB

Givetvis vaknar nykteristerna ur sina hålor så fort det pratas alkohol, som man kan läsa om i denna artikel. De vet minst, men pratar mest om det, och har KFIB*-organisationer för detta, eller skriver storbrorsartiklar om vem, var, när och hur alkohol inte ska drickas. Ok, vill de inte dricka alkoholhaltiga drycker slipper de, men det som retar mig är att man under snusförnuftighetens fana ska tala om för andra hur de ska uppföra sig.

För det första är föräldrar ansvariga för sina barn, och de är fullt kapabla att göra sådana om vad som är lämpligt eller ej.
För det andra ger man sig på drottningen, som är uppväxt i Heidelberg vilket ligger i Baden som är ett vindistrikt i Tyskland. Vi ska tydligen välkomna massor med olika religioner, kulturer med idiotiska seder och bruk framför allt från islam, men handlar det om några glas vin då är det ”ajabaja” från nykterhetstomtarna. Vad tycker svenska kvinnoförbunden om männens rätt att aga kvinnor, månggifte, klädselkrav som männen inom islam påtvingar kvinnorna? Så mycket för jämställdhet, men inte ett knäpp från barrikadernas vänsterkvinnor.
För det tredje, jag har bott tio år i ett vindistrikt.  Det var vinfester m.m. nästan varje helg men man såg aldrig någon berusad, ej heller en berusad ungdom även fast det fanns hur mycket lättillgängliga alkoholdrycker som helst. Barnen (inklusive mina), drack Weinschorle till maten, d.v.s. hälften vin/vatten. Vuxna drack vin eller pilsner. Sprit, vin och öl såldes i allt från bensinmackar till livsmedelsaffärer och billiga viner var billigare än mineralvatten. Åkte man över gränsen till Frankrike, med medhavd dunk betalade man vin per kilo. Vin är en del av kulturen, och har varit så sedan romartiden eller tidigare.
Jag bjuder på lite bilder på hur man super på vinfesten i Staufen, för några veckor sedan på denna länk.

Men så har vi ju nykteristerna, i detta fall i form av Anna Carlstedt här i Sverige som vet allt om vad som är rätt och fel. Inte för hon själv har någon erfarenhet, men hon vill knäppa andra på näsan och tala om hur de ska leva sina liv och vad som är rätt och fel.

*= Klubben För Inbördes Beundran.

6 kommentarer:

  1. Du är väl minst lika förblindad i din självgodhet som någon av de nykterister du kritiserar?

    Knasigast är du kanske när du skriver att Anna Carlstedt inte har några egna erfarenheter. Det är ju enklare att häva ur sig saker än att kolla upp något.

    Det är välkänt att Anna Carlstedt växt upp med alkoholmissbruk i familjen. Samtidigt är hon fil dr i franska och har väl tillbringat en fjärdedel av sitt liv i Frankrike.

    Hon drar andra slutsatser än du utifrån sina egna erfarenheter. Testa att respektera det.

    SvaraRadera
  2. Nix, jag har ingen självgodhet, men vad det handlar om är respekt för andra. Jag vill leva mitt liv som jag vill och uppfostra mina barn som jag vill. Det har inte staten eller Anna Carlstedt med att göra.

    Det hon skriver baserar sig på att människan är till för samhället och inte tvärtom. Storebrorsfasoner där staten, myndigheter och i detta fall nykterister ska komma med pekpinnar, straffskatter och annat för att uppfostra medborgarna.

    Ok, det visste jag inte om henne. Sorry. Men hon uttalar sig precis som en person som varken satt sin fot utanför Sverige eller levt i andra kulturer. Om hon har bott länge i Frankrike och inte lärt sig något av detta är det helt enkelt märkligt.

    SvaraRadera
  3. Det är väl där du och Anna Carlstedt, och även jag, skiljs åt. Jag tycker att vi har ett gemensamt ansvar för varandra och för vilket samhälle vi vill ha.

    Även i Frankrike, som exempel, har myndigheter börjat reagera på alkoholproblemen. 2009 höjdes åldersgränsen för att köpa alkohol till 18 som en av flera regleringar för att komma till rätta med ungdomsfylleriet som breder ut sig...

    Fransk statistik visar att ungefär 2 000 franska barn med allvarliga alkoholskador föds varje år - frågan är när alkohol inte bara är ens egen angelägenhet utan en vara som måste regleras. Vad tycker du?

    SvaraRadera
  4. Ja, där skiljer vi oss åt fundamentalt. Jag anser att samhället består av massa medborgare/människor. Samhället är alltså inte lika med staten/myndigheter och kommuner, och dessa organ ska inte försöka styra och kontrollera medborgarna med diverse storebrorsfasoner bara för att de ofta består av folkvalda politiker. Socialister/kommunister har dessutom egenheten att de tror att samhället är lika med staten.

    För det första när det gäller Frankrike, och många länder framför allt i Sydeuropa är alla gravt alkoholiserade enligt svenska mått mätt. Detta eftersom svenska politiker och myndigheter satt gränsen för vad alkoholiserad innebär och ligger. Sedan ska vi komma ihåg att Frankrike har drygt 60 miljoner invånare, och vidare är det en medicinsk definition vad "allvarlig" är och vidare vad som egentligen kan knytas till moderns dryckesvanor.

    Hur många tar livet av sig i Sverige varje år, och vad gör man åt det? Bara som jämförelse. Det är ungefär dubbelt så många som tar självmord som dör i trafiken.

    SvaraRadera
  5. Jag tjatar på lite till. Hoppas du tycker det är okej!

    Du har rätt i att det är en medicinsk definition vad "allvarlig" är. Termen är Fetalt alkoholsyndrom (Fetal alcohol syndrome) och är en diagnos, så i statistik är det internationellt vedertaget – inte något svenskt alltså.

    Min poäng är att till exempel barn påverkas av vuxnas drickande. En del barn av att gravida kvinnor dricker för mycket, andra (rätt många) av att deras föräldrar dricker för mycket under uppväxten.

    Då är frågan: Är det fel att försöka minska de problemen?

    Om man tycker att det är viktigt att de barnen ska få det bättre, så har det visat sig att det bästa sättet är att folk krökar mindre generellt. Eftersom ju mer det dricks i samhället - desto fler dricker för mycket.

    Om samhället då försöker begränsa drickandet i samhället så är ju samhället till för människan precis som du vill– om samhället försöker få en bättre tillvaro för de här barnen.

    SvaraRadera
  6. @ Anonym

    Ingen fara det är bara kul med kommentarer åsikter och diskussioner.

    Men du gör en tankevurpa. Ett samhälle består av individer och medborgare. Det är alltså inte samma sak som myndigheter, politiker, stat, kommuner eller landsting.
    Samhället har ingen vilja. Det är politikerna som genom sitt demokratiska mandat har rätt att styra samhället efter bästa förmåga, och därvidlag även ta hänsyn till alla, alltså även minoriteter. Vidare ska man komma ihåg två saker; politikerna är representanter för sina partier, skyldiga att följa partilinjen (eller piskan), och därigenom urholkas deras demokratiska mandat. Vidare är det ju så att eftersom ingen kan se in i framtiden, röstar man ju på en inriktning av politiken då ingen vet vad som kommer att hända under mandatperioden. Sedan har vi ju koalitioner, kohandel och Gud vet vad. Vilka Moderater trodde att (m) skulle hoppa i säng med (mp) när de röstade?
    Det finns alltså stora luckor i det demokratiska systemet, och när politikerna gör sig till talesmän för "samhället", ljuger de. Det vet de inget om.

    "Makt är icke blott makt, utan också ansvar. En segrande demokrati får icke förgäta att verklig demokrati är hänsyn till alla, även till minoriteten. Makt får icke missbrukas ens av en majoritet. Övermodet är icke demokratiskt." (Tal av Per Albin Hansson vid den socialdemokratiska ungdomsrörelsens nordiska möte i Köpenhamn den 13 juli 1930). (Lånat från Mopsens blogg.)

    / Ulmerkotten

    SvaraRadera