måndag 20 oktober 2014

Tilltro till rättsväsendet

Jag läste just på Avpixlat att bybor i Ljungbytrakten tagit lagen i egna händer och misshandlat en person man misstänkte för ett flertal stölder. Personen hade tydligen blivit friad i brist på bevis i rätten, men byborna tog lagen i egna händer.
Det är en mycket skrämmande sak som egentligen underminerar hela rättsapparaten. Om man inte tror att ordningsmakten varken kan ta fast brottslingar eller straffa dem hamnar man i denna soppa. Men ett problem är att polisen har helt andra prioriteringar än vad medborgarna vill. Man kanske blir tvingad för att ha kört några km/h för fort och frågar sig vad som egentligen hänt efter att plåtpolisen fotograferat ”brottet”. Svaret är inget – ingen har skadats inget har skadats och det kanske fanns en anledning till att köra lite fortare än vad det stod på skyltarna. Skyltar som inte tar hänsyn till väglag, trafiksituation eller andra saker som är relevanta för en logisk bedömning.
Men om nu den lille medborgaren råkar ut för ett bostadsinbrott, stölder eller får sin bil stulen rör polisen inte ett finger. Uppklarningsprocenten är sannolikt lägre än i Systembolagets alkoholfria drycker.
Men den lille medborgaren tycker att rättsapparaten borde göra mer för dessa riktiga brott, i stället för att fokusera på förebyggande verksamhet, olyckor som kanske kunde ha inträffat, och se till att straffa riktiga brottslingar. Har vi sedan ett antal drabbade personer som kommunicerar med varandra och man ”vet” vem som är brottsling, har vi ganska snart medborgarrättsgarden som agerar. De kanske inte är så korkade att de läxar upp ”brottslingen” och tillkännager sina identiteter, utan förblir anonyma.
Men egentligen, om polisen inte fokuserar på de brott medborgarna anser är viktiga har man förlorat hela sitt förtroendekapital, och man kanske kommer ägna sig åt att försöka lösa brott där medborgarna tagit lagen i egna händer. Förutom att ta fast ungdomar som inte råkar vara 20 och ha sprit på sig eller förebygga olyckor genom att kolla lampor, bilbältesanvändning, däcksmönsterdjup och annat på bilar.
Jag säger inte att den enskilde polisen inte gör sitt jobb, det är jag övertygad att de gör men problemet är att rättsefterlevnad är vad den enskilde medborgaren upplever som brott och är viktigt är vad rättsapparaten borde fokusera på. Dessa två saker skiljer sig uppenbarligen åt, och risken blir då stor för att medborgarna tar lagen i egna händer. Polisen är uppenbarligen styrd av politikerna och den utveckling de vill se i samhället, samt ekonomiska faktorer.

Med detta menar jag att våldtäkter (även med prefixet ”grupp-”), är snart inte värda att anmäla. Samtidigt som skador som brottslingar som stjäl, är kostnader som den enskilde eller deras försäkringsbolag får ta. Fokuseringen är uppenbarligen enbart baserad på kostnader för samhället, inte vad medborgarna anser är rätt eller fel.

2 kommentarer:

  1. 'Uppklarningsprocent lägre än i Systembolagets alkoholfria drycker' just se orden kommer jag att ärligt knycka från dig! Fullträff, det var suveränt beskrivet. Dagens goda skratt!:-) / V

    SvaraRadera
  2. Tack, och väl bekomme! Ärligt!

    SvaraRadera