torsdag 13 november 2014

Lite om EU-oraklet

En gång i tiden lyckades Margaret Thatcher förhandla sig till någon form av rabatt till medlemsavgiften i EU, vilket gör att britterna inte betalar lika mycket som andra EU-stater. Jag kommer inte riktigt ihåg anledningen, men vill minnas att den var baserad på att man i England inte har så mycket odlingsbar mark i förhållande till folkmängden. Alltså debiteras beloppet som saknas till övriga EU-stater av någon idiotisk anledning. På denna länk motsätter sig britterna att de ska betala mer till EU. Det finns ju liksom ingen möjlighet att minska EU:s budget generellt, märkligt nog.
Men jag grunnar mest på varför vi är med i EU. Det har ju gått några år nu, och man kan ju börja dra vissa slutsatser av de gångna åren som medlem i EU. Vi har och är alltså en nettobetalare i EU.- I den kommande budgeten för alla partier står att man räknar med att betala runt 30 miljarder nästa år till EU. Det kan sättas i relation till att det svenska anorektiska s.k. Försvaret kostar knappt 40 miljarder.
Men om vi tittar i backspegeln; har vi påverkat något inom EU, vad har vi fått igenom? Kanske några rena struntsaker emedan vi drabbats av diverse dumheter. All vet ju att om ”det är ett EU-beslut”, är det ingen idé att anföra logik eller vad som borde gälla i detta land. EU är det stora oraklet som aldrig får ifrågasättas. Svenska lagar kommer på undantag mot beslut inom EU utan att svenskarnas demokratiskt fattade beslut är vatten värda. I stället för att vara herrar i vårt eget land gäller oraklets beslut.
Så jag funderar lite på vilka fördelar vi nu har för att ha lyssnat till och nu lyssnar till oraklet. Tyvärr hittar jag inte några, och om vi dessutom sätter det i proportion till vad vi betalar till oraklet är detta rent vansinne. När jag bodde i Tyskland var det praktiskt med Euro över hela Europa, samma valuta överallt och man kunde enkelt jämföra priser hade inte botten på väskan fylld av massa småmynt man inte bekymrade sig om värdet på. Men om man inte reser en massa är det ju ointressant, och dessutom är Sverige inte med i EU:s valutaunion, även om man knutit SEK mot Euro.
 
Men vad är då negativt förutom en årlig kostnad som är horribel och försvinner i oraklets svarta hål? Vi har kvar Systembolaget och sanslösa spritskatter, vi har idiotregler när det gäller glödlampor, vi har tiggare i varje stad som heter ”EU-migranter”, vi har överbetalda politiker som sitter i EU-parlamentet, vi har skickat hela befolkningsregistret till USA efter EU beslut, vi har…massor med saker som EU beslutat som vi bara måste följa och vårt demokratiska system med de fel och brister det har är snart inte vatten värt. Ärligt talat; jag ser inte en enda fördel med att vara med i EU. Kanske det finns några få efter letande med ljus och lykta, men för mig kan jag nog vara utan dem.
Jag minns moderater som när vi gick med i EU lovordade att ”vi kan vara med och påverka”. Kanske de har vaknat ur sin flummiga vision, till en årlig kostnad för svenska skattebetalare på sådär 30 miljarder. Sverige är och förblir ett litet pluttland i norra Europa, helt utan reellt inflytande i EU. Men tror du politikerna kommer krypa till korset? Det tror inte jag, ty de tror fortfarande på oraklet.

3 kommentarer:

  1. Hej En av grundtanken med EU är ju att bilda Europas förenta stater och det du ser är en oundviklig konsekvens av det hela.

    Vänligen Matz

    SvaraRadera
  2. Hallå Matz,

    vet inte om det var själva grundtanken. Jag vill minnas att det mer var att skapa ett gemensamt intresseparlament för övergripande frågor inom EU. T.ex. så man kunde minska ner på tullar, ha genmensamma regler för export, arbetskraft m.m.
    Men för den skull behöver det ju inte betyda att man måste gå in och detaljreglera, vilket uppenbarligen har blivit ett egenvärde. Ej heller behöver det betyda att man raderar ut nationella identiteter.
    Men det spelar mindre roll, brysseltomtarna har alldeles för stor makt, är överbetalda och hela historien har drabbats av elephantiasis.

    SvaraRadera
  3. Håller med, EU har blivit något annat än vad som sas innan omröstningen 1994. I EU pågår förändringar hela tiden och syftet med EU diskuteras. Det EU jag röstade för existerar inte, vi är på väg mot en obehaglig statsbildning där EU ska visa musklerna mot andra världsekonomier med flera andra storvulna drömmar.

    Man är både globalister, federalister och funktionalister på samma gång. Regionalisering är ett stort ämne i och mål för EU.

    Det vi svenskar kan skryta med att vi bidragit till är väl bara att vi fått EU att vara något mer öppna med sina ambitioner, att folk ska ha rätt att få kännedom om EUs politik, om jag minns rätt nu, hjärnkontoret är proppfullt ibland. Hittar inte i all röran där:-)

    Nåja, vi är på väg mot en upplösning av nationalstaterna, både FN och EU ser nationalstater i väst mer som ett bankfack där man kan hämta ut pengar för att gödsla med över mena-länderna.

    Det är väl då bättre i deras ögon, med ekonomiskt baserade regioner som kan utvecklas på marknadsbasis och därmed producera och leverera inkomster till mastodontorganisationerna, det kallas välfärdsutveckling, bevars.

    /V

    SvaraRadera