tisdag 23 augusti 2016

Vad är en nyhet?


De senaste månaderna har vi översvämmats med rapporter och information om det amerikanska presidentvalet och kandidaterna. Det går inte att öppna en nättidning utan massa rubriker om vad Clinton har sagt mail som läckt, att Trump är en buffel och idiot, och diverse stora bilder.
Här är en enkel sanning – det är ett val för amerikanska medborgare och vi svenskar har varken att göra med, eller kan påverka vem som blir president. Visst, USA är ett stort och mäktigt land, men utrymmet i media är större än om det hade varit valtider här i Sverige, och man skrivit om svenska partier och deras åsikter och politik.
Så vad håller man på med och varför? Generellt är ju att nyheter med lokal koppling står i direkt relation till nyhetsvärdet. Det som händer grannen, på staden eller orten har ett större nyhetsvärde än det som händer i fjärran länder. Sedan har vi nyhetens storhet som en annan parameter – om hundra personer dör av någon anledning lokalt eller i Sverige har det betydligt större nyhetsvärde än om det är i ett fjärran land.
Vi har alltså bilbränder i massor, sexbrott, gängkriminalitet, en statsbudget på minus, kommuner som går på knäna, en skola i förfall, taskig sjukvård, usel äldrevård och fattigpensionärer.
Men vad vi ska fokusera på är det amerikanska presidentvalet, i månader. Ärligt talat vad har media för fokus och vad försöker man dölja? Kanske inte avsiktligt, men man måste följa de regler som gäller och de dekret politikerna proklamerat.
När det gäller det amerikanska presidentvalet håller man på med resonemang och konsekvensanalyser efter bästa förmåga vilket upptar spaltmeter. Vilka som kommer rösta på Trump eller Clinton och varför.
Men när det gäller Sverige rapporterar media knappt ett dyft om de akuta problemen. Ett exempel är We are Stockholm, och man fattar ganska lätt varuti problematiken ligger om man tittar på
denna video. Är det någon som skulle vilja släppa in sin tonåriga dotter i denna miljö?
Utländska media, gör med all rätt narr av svenska politiker (länk). Man har alltså en presskonferens med statsministern och den heta nyheten att man byter namn på elevernas höstlov till läslov, samt allokerar runt 5kr per elev för studier gällande detta. Hur Fridolin kommer undan med dylikt trams, och med resultat i skolorna som dykt som en gråsten de senaste åren är en ren gåta.
Ärligt talat; jag skiter i om Trump eller Clinton vinner. Jag kan inte påverka det ett dyft och hela saken är amerikanernas sak. Jag vet inte vad den som styr Indien heter, och inte heller i Kina eller Indonesien. Vad jag däremot bekymrar mig om är vad som sker i detta land.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar