Det kan väl knappast råda någon som helst tvivel om att
halalslakt är rent djurplågeri. Den som inte tror att så är fallet kan titta på detta tubklipp. Det finns massor på nätet det är bara att söka på ”halal”.
Jag kan inte få detta till något annat än avsiktligt
plågande av djur, och jag köper inte något som är halalslaktat av två
principer. Den första är uppenbar, d.v.s. att det rör sig om djurplågeri. Den
andra är att jag anser att man inte ska gynna företag (allt från producenter
till livsmedelsaffärer) som anpassar sig till islam och kunder som har krav på
denna typ av slaktmetod. Man kan i stort sett i varje affär läsa att saker är
ekologiska, ”bra miljöval”, ”miljömärkt” eller annat som är kopplat till miljön.
Men att plåga djur till döds i flera minuter har man inget som helst problem
med och politikerna blundar för problemet. Ett typexempel är Axfood som är
leverantör till en massa livsmedelskedjor, man hävdar att det finns efterfrågan
och kunder som kräver halalslaktat kött, och man kan på baksidan av
förpackningarna se en lite svart, rund stämpel med någon arabisk text och
arabisk gubbe, vilket betyder att produkten är halalslaktad. Titta nästa gång
du handlar t.ex. kycklingfilé på förpackningens baksida.
Men nu kan ni ju gissa vem som är miljöchef på Axfood?…nähä, inte det. Det är
Åsa Domeij, den före detta miljöpartisten. Att svenska bilar släpper ut någon
promille av all koldioxid i världen var tidigare en stor fråga när hon var ”språkrör”,
men att djur nu plågas till döds under hennes ansvar blundar hon för. Money talks.
Anledningar man ger till att acceptera halalslakt är två; dels att man
inspekterar slakterierna samt att man har många kunder som kräver det. Nu vet
jag hur det funkar med inspektioner; och man ser givetvis till att man inte har
något som överensstämmer med det överenskomna just när inspektören besöker, och
man får några små anmärkningar som ska rättas till. Inspektören måste ju hitta
något, det är regel.
Men man frågar sig nu varför man inte kan söva djuren innan man skär halsen av
dem och låter dem förblöda långsamt, d.v.s. plågas till döds? Saken är den att
djuren ska vara vid fullt medvetande när de möter Allah, och därför kan man
inte söva dem, och vidare finns givetvis risken att bedövnings/narkosmedlet finns
kvar i djurets kött efter slakten.
Den andra anledningen är givetvis att det finns nu så
många muslimer att de utgör en stor kundgrupp, och de ”kräver” mar slaktad
enligt koranens dekret. Givetvis trots att detta strider mot lagen.
Än så länge finns det fler svenskar som bekymrar sig om
dessa frågor än det finns muslimer i landet, bara de får reda på vad som pågår.
Det spelar ingen som helst roll var detta djurplågeri ägt rum, inom eller
utanför landets gränser. Djurplågeri som djurplågeri.
Men du kan ju göra som jag; hittar jag en ”halalstämpel” på baksidan
av en förpackning köper jag den inte. Jag stöder inte helt onödigt djurplågeri, oavsett om en likvärdig produkt (som inte är halal), är dyrare.
Vart tog alla militanta djurvänner vägen förresten? Ni vet de som släppte ut minkar och var militanta veganer? Sitter de och tuggar halalslaktat kött idag?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar