lördag 13 november 2010

Om Ernst och några flaskor vin

Sist bloggade jag lite om den svenska indoktrineringen när det gäller hasigheter. Jag tänkte bara komplettera denna med en erfarenhet från Tyskland, och en herre jag känner där vid namn Ernst.

Historien var den att Ernst, tillsammans med sin fru var på fest i grannbyn. Det dracks mycket ymnigt så nykterheten på intet sätt var skrämmande. Ernst har en mycket stor kroppshydda och hann under kvällen och den tidiga natten hälla i sig avsevärda mängder vin. Jäpp, vi pratar om åtskilliga flaskor.

På morgonkröken var det dags att ta sig hem och Ernst och hans fru beger sig hemåt i bilen. Eftersom nu Ernst dragit i sig så mycket vin fann han anledning att inte köra mer än ca 30km/h, eftersom han var kraftigt påverkad av diverse bieffekter från vindruvorna.

Halvvägs hem uppmärksammade en polisbil färden och stannade Ernst. Givetvis blev det en del förmananden om att man inte får köra bil berusad, men det slutade med; ”Eftersom du körde så sakta, och det är tidigt på morgonen så kan du ju rimligtvis inte skada någon. Nu ställer du bilen vid vägkanten så skjutsar vi hem dig och din fru, så får du hämta bilen imorgon.”

Kan någon tänka sig en sådan incident i Sverige? Propagandaapparaten har ju i årtionden basunerat ut att man är en potentiell barnamördare om man dricker en pilsner och sedan kör bil.

Men kom igen nu. Koppla in hjärnan. Jäpp, det är svårt om man är svensk och indoktrinerad i tiotals år, men försök.

Om vi tar det aktuella exemplet, och släpper det pragmatiska flosklandet, vad gjorde den tyska polisen för fel? Som jag ser det, vill jag mycket hellre ha denna typ av poliser än utkommenderade muppar som jagar Svenssons minsta lagöverträdelser med ljus och lykta.

Hur man än vrider på det var Ernsts framfart ingen fara för någon, det är faktiskt bara att inse. Och handlandet av denne polis skapar ett förtroende mellan medborgarna och polisen, till skillnad från hur det fungerar i Sverige, där inte en liknande incident är ens möjlig.

Inga kommentarer: