onsdag 22 juli 2015

Den trasiga alkoholpolitiken

”Man ska inte laga det som inte är trasigt”, lyder rubriken på en debattartikel som är ett svar på att en herre (Hamilton), tycker att Systembolaget borde hålla öppet på helger. Men låt mig först bemöta det Sven Andreasson skrivet i artikeln.
Systembolagets kunder är mer nöjda än någonsin tidigare. Undersökningen Service Score visar att Systembolaget ger inte bara bäst service av alla detaljhandelsföretag utan även i en jämförelse med samtliga företag som mäts.”. Jag har ingen aning hur denna mätning har gjorts, men det står att man mätt bland Systembolagets kunder. Detta är alltså ett typexempel på hur man ljuger med undersökningar och statistik. Om man intervjuar kunder som befinner sig på ett Systembolag är det en självklarhet att de är nöjda. Det betyder alltså att de kunder som måste åka till ett ”ombud”, för att där få vänta i kö, sedan möts av personal som inte ens har en lista på sortimentet, och därefter får vänta i minst två dagar på beställda varor. När dessa sedan kommer har beställda varor ersatts med liknande, med då till ett högre pris eftersom den beställda varan inte fanns hemma. Givetvis får man ånyo vänta i kö för att vid upphämtningen få det man beställt (förhoppningsvis).
Är det sedan långhelg räcker inte två dagar, utan är snarare fem.
”För det andra är syftet med monopolet inte alls att tillhandahålla perfekt service. Om det var syftet kunde detta med fördel överlåtas åt den allmänna handeln. Poängen med monopolet – och anledningen till att Sverige i EG-domstolen fick behålla det – är att det bidrar till bättre folkhälsa.” Detta är ett klassiskt argument utan relevans. Systembolaget själva hävdar att de spar ca 2000 liv genom att alkoholmonopolet finns i sin navelskådande propaganda. Hur man räknat ut detta struntar jag i, men det finns sannolikt, precis som i tidigare påstående, saker som man kan ifrågasätta. Men om man nu räddar 2000 liv. Hur i helsike kommer det sig då att länder som Frankrike, Spanien och Italien har längre medellivslängd än Sverige (länk).
Sedan var det en tredje sak och det är definitionen ”problemdrickare”, som alltså har ett ordnat familjeliv. Så varuti finns problemet? Vad är definitionen av problemdrickare? Om en person har en familj och denna fungerar men dricker mer än vad nykterhetsförespråkarna tycker enligt sina påhittade definitioner, finns inga som helst problem. ”Vi vet att många barn far illa av att växa upp med en förälder som dricker för mycket.”. Vi har alltså en klassisk floskel som kan var sann för drygt 100 år sedan som Andreasson drar som kort.
Slutligen har jag två saker att påtala; I det socialistiska/kommunistiska samhället är människorna till för samhället. Alltså ska myndigheter och staten bestämma hur människor ska leva sina liv, bestämma vilken information de ska ha, vad som är nyttigt och givetvis hur mycket alkohol de ska konsumera. I ett logiskt samhälle är det däremot så att den enskilde individen har ansvar för sitt eget liv och själv bestämmer vad som är bra nyttigt, och i detta fall hur mycket och när man vill dricka alkoholhaltiga drycker.

För det andra har jag bott just i Staufen. Alkoholhaltiga drycker fanns att köpa som vilken annan konsumtionsvara som helst. Vin var en mat- och sällskapsdryck. Vin, sprit och öl såldes i matvarubutiker, hos vintillverkarna, på bensinstationer och i stort sett överallt. På franska sidan gränsen kunde man köpa vin i medhavd dunk som bordsvin. Gamla krutförråd från Maginotlinjen brukade vara vinkällare. Bordsvin var billigare än mineralvatten. Ändå, och under ca 10år, såg jag inte en enda påtagligt berusad person. Detta trots tillgängligheten, och man hade och har vinfester, samt lever ett liv där vin är en naturlig del av varuutbudet och matkulturen. Det har varit så i minst 2000 år.

Men Systembolaget med sin utmärkta service (ironi), så vi frågar oss vilka viner de kan erbjuda från Baden, som alltså är känt för sina goda viner och där Tysklands största vineri ligger, Badischer Winzerkeller Breisach (länk)? Nähä, inte ett enda.

Mot bakgrunden av att vi lever 2015, och att spritmonopolet grundades av Gustav III på 1770-talet, är det dags att sluta och lyssna till verkligheten, att låta vuxna människor bestämma över sina egna liv, vad de behöver och vill ha, inte vad nykterhetsivrare tycker, eller vad Systembolaget tycker är lämpligt baserat på deras navelskådning eller påhittad statistik.


Jo, herr Andreasson, hela alkoholpolitiken är trasig, så enkelt är det. Systembolagets monopol det mest trasiga.

Så vem är förvånad, med tanke på den "service" Systembolaget har och de rena ockerpriserna de har att man hittar denna artikel?

Inga kommentarer: