Hittade i GP dagens med
PK-artikel. Nu ska vi lära oss att ungdomarna egentligen är mycket bättre än
sitt rykte, baserat på alla ungdomar i Sverige (länk). Det är alltså professor emeritus
Sven-Åke Lindgren som baserar detta på att ungdomar röker mindre, dricker
mindre alkohol och är inblandade i färre brott.
De två första faktorerna är faktiskt rena folkhälsoaspekter. Han vill alltså belysa att ungdomar generellt i den ”ymniga flodfåran”, som han kallar det finns det en positiv utveckling för. Givetvis är det så att BRÅ och SCB står för statistiken.
PK-symptomatiskt är det dock så att han undviker den ”begränsade strömfåran”, varför läsaren ska tro att det rör sig om ett fåtal personer som man nästan kan bortse ifrån.
Nu har vi dock ett antal ”utanförskapsområden” där problemen är desto värre. Lindgren skriver att man ”… genom en mycket omfattande satsning på situationell brottsprevention Under ledorden försvåra genomförandet, öka riskerna och minska lönsamheten har omfattande åtgärder satts in för att begränsa mängden brottstillfällen. Insatserna har framför allt påverkat stöldbrotten.”.
Det är den här typen av visionärt svammel jag tycker mycket illa om. Andelen uppklarade stölder är sannolikt lägre än andelen jungfrur på BB. Alla vet att det inte är mödan värt att anmäla stölder idag, och mörkertalet känner ingen till. Sexualbrotten har ökat lavinartat och polisen är totalt uppgiven. Rikspolischefen kommer sannolikt att behöva se sig om efter något annat att göra. Rättssystemet friar generellt om inte rent larviga straff, åklagare lägger ner klockrena gruppvåldtäkter (Gotland), och brottslingar kan ljuga friskt om sin ålder för att få låga straff. Här har vi alltså den tredje faktorn – blir det ingen fällande dom har ju inget brott skett.
Men det man saknar är en analys av den ”begränsade strömfåran”. Vi pratar alltså om ren gängkriminalitet, bilbränder, skottlossningar, mord, bomber, handgranater, stenkastning mot utryckningspersonal och mycket annat. Allvarligheten kan vi alltså ställa mot rökning, användning av alkohol och tonårsgraviditeter. Vad finns det för gemensamma faktorer i den ”begränsade strömfåran”?
Så var är statistiken och analyserna när det gäller den denna? Visst kan det vara bra att ungdomar dricker mindre, röker mindre eller så, men det är faktiskt bara trams.
Avslutningsvis skriver prof. Lindgren; ”… säger prognosen att vi kan se fram emot flera nya ljusa år.”. Tack! Men du kan sluta strö stjärndamm i folks ögon. Redovisa i stället ren statistik från BRÅ gällande problemen i utanförskapsområden och kopplingarna till personer med utländsk bakgrund.
Sådan statistik fanns till 2005, men försvann sedan helt spårlöst.
Märkligt eller hur? Detta är länken till den sannolikt sista rapporten från BRÅ
(länk) gällande den ”begränsade strömfåran”. Man behöver knappast påtala att
det kommit hit många personer med ”utländsk bakgrund” de senaste åren. Studera gärna sidan 43.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar