lördag 27 februari 2010

"Får" innebär tvingas

“Fler kommuner får flyktingbarn” lyder en rubrik i dagens SvD på denna länk.

Sedan när man läser artikeln innebär ”får”, att kommunerna ska tvingas ta emot s.k. flyktingbarn oavsett vad de själva vill. Vidare, och som jag tidigare avhandlat i denna blogg är det solklart att det varken rör sig om flyktingar eller barn.

”–Det gamla systemet har spelat ut sin roll. Det kommer att krävas en systemförändring för att få kommunerna att solidariskt ta emot dessa barn, säger Tobias Billström.”
Detta är ett mycket intressant uttalande. Det innebär alltså att kommunerna inte längre ska få rätten att styra över sitt eget territorium såsom är föreskrivet i grundlagen. Vi pratar alltså inte om vilken liten skitparagraf som helst i SFS, utan Kapitel 1 och §1 i Grundlagen, i vilken man kan ordagrant läsa: ” Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse.”.

Redan för några månader sedan plockade Billström in terriern Schlingmann för att i ett brev till rikets alla kommuner hota med att ändra lagen om inte ”kommunerna tar sitt ansvar”, som han uttryckte det. Bara att använda sig av hot om att ändra lagen anser jag vara ett brott emot konstitutionen (och följaktligen ett fall för KU). Lagar ändras genom beslut i Sveriges riksdag, och inte av regeringar eller ministrar.

Men nu är alltså frågan vems ansvar det är när Billström tillåter fler personer att komma till detta land än vad kommunerna anser sig kunna ta emot? Enligt Billströms sätt att se det är det kommunernas fel eller ”ett föråldrat system”, emedan alla som kommer till detta land i hans ögon uppenbarligen är stackars flyktingar som måste tas om hand och försörjas.

Nu kan det ju rimligtvis inte vara kommunernas fel eftersom de styrs av de lokalt valda politikerna, och de har alltså full beslutsrätt om de ska ta emot flyktingar eller ej. Vad Billström tycker är helt ointressant, han ska anpassa invandring så att lagen följs. Säger kommunerna att de inte kan eller vill ta emot en enda flykting, är det Billströms arbete att anpassa sig till detta, och följa den befintliga lagstiftningen. Att han och Schlingmann låtit partipiskan vina och såsom i typexemplet Vellinge, tvingat kommuner att ta emot flyktingar kan ses som ett rent lagbrott gentemot kommunallagen som föreskriver kommunernas självstyre.

Sedan påstår Billström att systemet med kommunalt självstyre är ”föråldrat”. Mig veterligt har det fungerat ganska bra och länge, till dess han blev migrationsminister och inte åtgärdade problemet med en flyktingström som ökat lavinartat. Det rör sig alltså om ett tjänstefel av Billström, inte att systemet med kommunalt självstyre är föråldrat. Men i Billströms värld är det tydligen så att rikspolitikerna/ministrarna alltid vet bättre än de lokala politikerna, och han vill väl ersätta dem med lokala tjänstemän som är skyldiga att lyda hans minsta vink, och sopa igen hans misstag.
Då hamnar vi alltså i ett samhälle som är mycket likt de som fanns i forna öststaterna; partitoppen bestämde allt och sedan var det bara för lokala politiker och tjänstemän att anpassa sig för att inte råka i onåd eller vara ”fiender till staten” som det hette då.

Björn Erikssons uttalanden i artikeln är även ganska talande. ” –När dessa beslutsfattare får klart för sig dels problemets storlek, dels det illojala i att bara vissa kommuner tar emot, har de ändrat attityd, säger han.”. Javisst, det är ett problem, men inte kommunernas problem. Problemägare är Billström och regeringen. Så fungerar lagen, det borde han veta som tidigare rikspolischef.
Och vidare säger han ”- Detta är en helt ny situation. Det går inte längre att stoppa huvudet i sanden och inte ta sitt ansvar.” Precis! Men ansvaret ligger hos Billström/regeringen INTE hos kommunerna.

Vidare har vi ju det emotsägande att emedan ”det gamla systemet spelat ut sin roll” enligt Billström, så är det alltså en ”helt ny situation” enligt Eriksson. Det är alltså en helt ny situation som Bilström ställt till och då är det klart att ett system som fungerat sedan kommunerna skapades inte fungerar. Då kan man ju ställa sig frågan varuti problemet ligger, grundlagen eller den drastiska ökningen av invandring som Billström inte rör ett finger för att stoppa?

4 kommentarer:

Jolalus sa...

Besparingarna inom äldreomsorgen i Timrå kommun slår nu mot de äldres kaffestunder. Två koppar kaffe och maximalt tre deciliter mjölk per person och dag är ransonen som nu införs, skriver Sundsvalls Tidning.

Det nya kostdirektivet har förhandlats fram för en tid sedan och tanken är att personalen ska göra veckobeställningar som även omfattar bland annat bröd och smör till frukost och mellanmål. Hela sortimentet som de äldre kan beställa från ska ses över.

Personalen har varit kritisk och uttryckt att de skäms när en äldre vill ha lite mer av en ransonerad produkt och det inte går att ordna.

Ulmerkotten sa...

De svenska medborgare som under sin levnad betalat skatt och levt i detta land ska alltså på ålderns höst drabbas av småaktiga besparingar och har taskig pension.

Samtidigt är det så att varje ensamkommande hitsmugglat s.k. flyktingbarn kostar staten MINST 1.2 miljoner per år (kolla Migrationsverkets hemsida om ersättningar).

Man blir lite illamående...

Olbap sa...

Det kallas för politiskt korrekt nyspråk - 'tvingas' är ju så negativt, då använder staten och det sjuhövdade Riksdagspartiet och deras propagandaorgan, dvs gammalmedia, det nya och trevligare ordet 'får' det låter ju som att man valt något då, istället för att just...tvingas...

utlandssvensk sa...

Jaha,

DN berättar att Stockholm nu satsar på att ta emot fler:

http://www.dn.se/sthlm/stockholm-planerar-ta-emot-1000-ensamkommande-barn-per-ar-1.1054263

Det gick att skriva kommentarer under en dryg timme och det kom ganska många. Sen raderade de bort rubbet!

Min sammanfattning av dagens Sverige:

Tystnad, avveckling pågår.