fredag 8 augusti 2008

Om Beijing

Nu är det tydligen dags för det stora sportevenemanget OS. Kineserna har jobbat i flera år för att snygga upp Beijing, nya anläggningar har byggts, gamla byggnader har snyggats upp, och generellt har man drivit på moderniseringen av Beijing, och kommer göra vad man kan för att inte gamla områden varken ska få finnas eller synas.

Beijing är på många sett en fantastisk stad och har så mycket fin gammal kultur samt är en blandning av tre typer av arkitektur, dels den gamla typen med en våning, tegelpannor, uppsvängda hörn på taken, små murar och gränder, dels kollossalbyggnader från kulturrevolutionen som får Tensta-Rinkeby i Stockholm att framstå som rena idyllen. Jag menar alltså bostadshus av betong som är modulbyggda och där varenda 'enhet'/lägenhet ser precis likadan ut och fasaden är precis symmetrisk med fönster precis ovanför varann, och i exakta rader. En del har efterinstallerade luftkonditioneringar, vilket behövs på sommaren. Den tredje typen av hus är moderna skrytbyggen av glas, vanligtvis jättehöga innehållande bankpalats, shoppingarkader, stora företag t.ex.
En typisk sak som slog mig var att man inte underhåller hus, det verkar som man bygger dem och sedan bara låter dem vara. Att t.ex. måla om fasader och så verkar man bara inte göra även fast alla kan se att det finns ett behov. Alltså kan man se på ett hus hur gammalt det är baserat på arkitektur, skitighetsgrad och renoveringsbehov.

Sedan finns givetvis kultuminnesmärken som Förbjudna staden, Tempel, gamla palats o.s.v. som man jobbat på att finputsa de senaste åren inför OS.

Trafiken är lite kaosbetonad med svenska ögon, men man kommer faktiskt dit man vill, och trafikplanerarna har byggt som ringar runt centrala Beijing, vilket faktiskt funkar riktigt bra. Taxi som transportmedel är att rekommendera, vill minnas att jag inte betalat mer än 10-20 spänn för någon resa, om man inte beställer taxi via ett hotell förstås - då blir det betydligt dyrare. Cyklisterna är minst sagt självmordsbetonade på gatorna, de cyklar där det går, emellan bilar och i stort sett hur som helst, var som helst, och med vad som helst (och hur mycket), på cykeln...och det finns hur många som helst - överallt, utom på motorvägarna.

Maten är minst sagt udda med svenska ögon, och problemet är att man vet att det finns en hel del konstigheter på menyn, men att uttyda en kinesisk meny är inte det lättaste. Om man är på fina restauranter är dessutom utbudet kulinariskt och exklusivt, vilket med svensk tunga innebär en viss äckelfaktor. Ett vanligt fenomen är att man äter något som man inte vet vad det är, och sedan får man reda på vad det var och önskar att man hade 'ångervecka'. Här är några exempel: testiklar, grisöron, skorpion, anktunga, hönsfotsoppa, hund, orm, sjöhäst, groda, sköldpadda...vanligt är att det finns akvarier utmed en vägg inne på restauranten, och vill man ha fisk, är det bara att peka på den som ser smaskigast ut, så fångar de den, visar vid bordet, och sedan tillagar.

En sak som rekommenderas är ett besök på en någon större matmarknad eller matvaruhus. Det ger en uppfattning om utbudet och råvarorna.

Inga kommentarer: