torsdag 7 augusti 2008

Vem tror på detta?

Jag har funderat ett bra tag på FRA-lagen. Har kommit fram till att den egentligen inte har någon som helst funktion, förutom att legalisera avlyssning på Intenet generellt. Sannolikt har FRA hållt på med detta ett antal år, men behöver få sin verksamhet välsignad med en lag.

Om man tittar lite historiskt på FRA's verksamhet är det ganska uppenbart att de lyssnat på vad de vill. I första läget givetvis radiotrafik, men nu eftersom trafiken via internet är trådbunden vill de kunna lyssna på även den legalt.

Det märkliga i historien är att man vill använda datorer för att övervaka trafiken för att på så sätt sila bort ointressant brus hävdar man. Men nu hamnar vi i en paradox - man måste alltså fixa en dator som kan fatta vanlig kommunikation och samtidigt klara av att hitta information som kan vara av intresse. Vad jag menar är att ett datorprogram måste först klara av att identifiera vanlig text på alla upptänkliga språk och i alla dessa kunna utröna om det finns någon form av känsliga uppgifter (som kan skada Sverige). Klarar den inte av att få någon logik i detta kan den ju komma till slutsatsen att det är krypterad trafik.

Om det nu är krypterad trafik, hamnar datorn i en brydsam situation. Det finns idag så pass tung kryptering att FRA må gnussa sina små grå i flera år för att kunna lösa problemet. Kombinerar man sedan tung, t.ex. RSA-krypto med andra krypton blir antagligen FRA folket flintskalliga på kuppen. Och det finns ingen anledning att tro att de som VERKLIGEN har något att dölja som t.ex. terrrorister eller andra underättelsetjänster inte skulle dra på två eller tre krypteringsnivåer.

Så vi är tillbaka till utgångspunkten...käre lille medborgare i Sverige - storebrors övervakning av dig är bra för dig, men det fattar du inte. Har du bara rent mjöl i påsen behöver du inte bekymra dig. /Storebror (d.v.s. han som bestämmer vad som "är rent mjöl", må han inte begå misstag...)

Inga kommentarer: