lördag 11 oktober 2008

De målsökande robotarna

Man kan i SvD idag läsa att en 'lapplisa' skrivit ut böter på en polisbil under utryckning på denna länk: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1862555.svd#tw_link_widget

Klart de skriver ut parkeringsböter!

De har ju krav på sig att skriva ut ett visst antal böter per dag, för att uppfylla sin budget. Rättskipning, hindrande av trafik och logik har inte med saken att göra.Vad sedan anledningen till felparkeringen är eller vem som gör den är sekundärt.

Och skulle det ha gått enligt lagen, skulle polisen tvingats betala in bötesbeloppet INNAN de kan överklaga, för att ev. sedan få tillbaka pengarna.
Förresten heter det "kontrollavgift" för att man ska kunna driva in den och gå runt normal rättspraxis. Böter får inte lapplisor utdela rent juridiskt.

För mig bevisar detta två saker: För det första är det ett krav att man är träskalle för att bli lapplisa. Det innebär att denna yrkesgrupp måste koppla bort allt vad logik heter, och jaga s.k. felparkerare som en målsökande robot. För det andra: Det tragikomiska i historien är att de tror att uppfyller någon funktion eller gör någon nytta, emedan det i själva verket bara handlar om att driva in pengar till uppdragsgivarna.
För mig hamnar lapplisor i samma kategori som TV-kontrollanter, d.v.s. totalt onödiga yrken.

För en massa år sedan gick lisorna i strejk i Stockholm, och man förutspådde trafikkaos. Så blev det inte, och trafiken fungerade som vanligt. Det är nämligen så att 99% av all bilister vet att man inte ska hindra eller störa i trafiken, inkluderande att inte parkera som en idiot. Polisen fick i det aktuella fallet utdela parkeringsböter till den återstående procenten som trodde de kunde parkera precis som det passade dem och var till hinder för andra.

Nu må någon kanske rubricera detta som "agg mot folkgrupp". Kanske det är...men lapplisor har ju inget speciellt utseende ras, de har bara en viss brist ovanför axlarna gemensamt. Och på denna blogg har jag rätt att uttrycka min åsikt. Om någon är av en annan åsikt, vänligen bara kommentera bloggen och jag fortsätter gärna en diskussion om ämnet.

Finns det någon som kan försvara existensen av lapplisor?

Inga kommentarer: