fredag 8 maj 2009

Detta fantastiska land...

Visst är Sverige ett underbart land? Problemet är att man måste besitta en underlig form av ironi och en viss distans till det som inträffar för att roas av det. Det är på många sätt som i trafiken, man kan reta upp sig på andra trafikanter som man tycker är klantiga, och bli förbannad om man vill. Men det klokaste är att bara strunta i att bli arg eftersom ens åsikter inte är ett dugg värda och man mår bara dåligt själv och är förbannad.

Precis så är det att leva i ankdammen Sverige. Det dyker upp så många idiotiska saker, att man lär sig med tiden att bli immun och inte förbannad. Man kan ändå inte göra ett skit åt dem.
Den senaste tidens rabalder runt internet är ett typexempel, som förtjänar att kommenteras, och det tänkte jag avhandla en del om.

Efter att ha läst lite böcker om FRA:s och andra liknande funktioners verksamhet, är jag helt övertygad om att FRA lyssnar, och har lyssnat till vad de vill, trådbundet eller trådlöst. Men problemet som dök upp var ju att deras verksamhet kunde läcka ut, och därför var det givetvis bäst att få den lagligt sanktionerad. Lämpligast var givetvis när man införskaffade en ny superdator med en rackarns kapacitet, eftersom ett nekande till internetavlyssningen skulle betyda att man införskaffat en skitdyr manick som inte fick användas.

Och ovanpå det hade vi ju president Bush, som i sin frenetiska jakt på terrorister, lyckades få EU på att alla länder i EU skulle skicka sina befolkningsregister till USA (läs NSA), för samkörning. Detta tystades ner och att nämna att svenska befolkningsregistret skulle skickas till USA, var givetvis en dödssynd i pressen. Att få med sig en majoritet i EU var givetvis inget problem eftersom de flesta länderna redan är med i NATO. Det har varit lite svårt att få fram vad som egentligen hände, men sannolikt stänkte svenska myndigheter över hela personnummerregistret till USA, kanske även andra SÄPO-register eller så – samarbete ni vet. Man ska vidare veta att information är färskvara, att stänka över ett ’snapshot’ av information som den ser ut idag är helt värdelöst för mottagaren inom en kort tid, alltså måste den information som skeppades till USA kontinuerligt uppdateras.

I början av historian har vi justitieminister Bodström, en trevlig fotbollspelande prick som drev igenom avlyssnings och övervakningslagar utan problem, och med det gamla argumentet om ”rent mjöl i påsen”, och ”vi är bara ute efter de värsta skurkarna”.

Sedan blev det regeringsskifte, och Beatrice Ask har haft en mycket låg profil under genomdrivandet av FRA och IPRED-lagarna. Bodtröm vaknade dock till liv och kritiserade FRA-lagen eftersom det var ett strålande tillfälle att verka folklig och kunnig. Rättegången mot The Pirate Bay var ju åxå en perfekt sak, både för att avleda uppmärksamhet, ge legal dignitet åt vad man beslutat i lagväg och utmåla de som förordar fritt informationsflöde på internet som brottslingar.

Men nu har man alltså pressat hela historien så långt att vi har ett piratparti, med medlemmar som anser sig vara vuxna, myndiga och ha rätt till både vad de gör på internet och att inte myndigheter har med det att göra. Enkelt och logiskt. Problemet är bara att de slåss mot hela det etablerade systemet och dess sätt att arbeta.
Men då händer helt plötslig något som ingen etablerad politiker kunnat förutsäga; antalet medlemmar i Piratpartiet ökar lavinartat, och varandes väljare skrämmer det ’skiten’ ur etablerade politiker – helt plötsligt inte en dum boskapsflock som kan manipuleras eller negligeras, utan några som kan få reell politisk makt.
Så vad gör man? Tja, att skicka ut sina frontfigurer kan bli katastrofalt, och ’gjort är gjort’ och numera lag. Alltså återstår bara att skicka ut några nickedockor för att prova om man kan hitta andra vägar. Annie Johansson (c), som föreslår någon idiotisk ’integritetsbalk’ (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2850313.svd) och givetvis röstade ’ja’ till både FRA-och ipredlagarna nyligen. Bara några timmar senare kommer (s) ut med något liknande larv av någon mindre känd ’testare’ som man kan avvara, föreslående någon ’integritetsombudsman’ eller så.
Och ytterligare några timmar senare godkänner lagrådet FRA-lagen, och Tolgfors säger ” Jag är mycket nöjd och glad med detta.” . Ursäkta, men något dummare uttalande och vid helt fel tidpunkt får man leta efter.

Så nu vet man att det är dags att smutskasta PiratPartiet som enfrågeparti, och försöka övertyga medborgarna att man värnar om den personliga identiteten. Förutsägbart…tyvärr så kommer inget av de etablerade partierna vara trovärdigt p.g.a. tidigare handlande och lagstiftande, och det gäller både höger och vänsterblocket.
Politikerna är övertygade om att de med list och utspel kan lura medborgarna och att alla är korkade som boskap, f'låt - valboskap.

Sverige är fantastiskt!

Inga kommentarer: