tisdag 16 juni 2009

'Norgehistoria?'

Man kan i denna artikel (http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3073877.svd), läsa att Ifpi vill se till att teleoperatörerna stänger ut TPB från Internet.

Först fick jag kolla så det inte var ’första april’, sedan trodde jag det var en usel ’Norgehistoria’, men efter lite funderande kom jag fram till att det var allvar.

”Allvar” förresten, allvarligt är det när ett helt rättssystem blir till åtlöje, och tilltron till både politiker, polis och rättsväsende förlöjligas på detta sätt. Man ställer sig även frågan om man har börjat införa ett ’italienskt/sicilianskt’ rättsväsende i Skandinavien, påverkat av i bästa fall bara av lobbyister.

TPB möjliggör alltså för olagliga nerladdningar. Men sannolikt är det på samma sätt i Norge som i Sverige att privatkopiering för eget bruk är tillåtet eftersom alla tomma media på vilka man kan spara privatkopior är belagda med en avgift vid försäljningen. I Sverige gäller det ALLA tomma CD/DVD/MP3, och vi pratar i Sverige om mellan 2-300MSEK per år som betalas till copyswede (www.copyswede.se).
Min slutsats är alltså att det är lagligt att kopiera från nätet och för privat bruk och att upphovsrättsinnehavarna för betalt genom copyswede för denna verksamhet.

Men här kommer det verkligen larviga och desperata; man har ju ingen chans att komma åt de enskilda personerna, och följaktligen ger man sig desperat på de som ’gör kopieringen möjlig’, d.v.s. TPB.
Men var går då gränsen för att göra möjligt? Det som hyr ut hus till TPB, levererar ström till deras servrar, deras datortillverkare, Microsoft som gör deras operativsystem, eller…

Att driva detta som ett prejudicerande rättsfall är rent skrattretande, om man nu kan skratta åt att ett rättssystem havererar.
Alltså har jag lite fler tips på vållande eller medskyldiga som borde bestraffas då de gör en olaglig verksamhet möjlig:
- Biltillverkarna som inte spärrat bilarnas hastighet är givetvis medskyldiga till alla hastighetsöverträdelser.
- Vapentillverkarna är skyldiga till rån, mord, m.m. som begås med vapen de tillverkat.
- Sprängämnestillverkarna för alla sprängdåd.
- Kameratillverkarna för barnporrbilder på nätet.
- Systembolaget som säljer sprit är medskydiga till rattfylleri, och all alkoholrelaterad misshandel.
…ja det är bara att fortsätta själv, det finns hur många som helst

Nu är det två saker till:
1. Den här döende mammuten i form av Ifpi som under minst 50 år suttit som en vinstgenerator emellan artisterna och konsumenterna har dödsryckningar. Tekniken har helt enkelt sprungit ifrån deras verksamhet och man kan ifrågasätta deras berättigande i första läget. De kan önska sig tillbaka till tiden med stenkakor, när inget gick att kopiera, men redan bandspelarna på 60-70-talet gjorde det möjligt att kopiera musik. Idag skriver vi 2009 och har ett Internet som satt den dödande kulan i mammuten.
2. Jag har inte sett någon redovisning av hur mycket pengar som skiv/filmbolag betalar till artisterna. Man gör sig gällande för att vara talesman för dessa, men det är mycket oklart hur mycket som man betalar till artisterna av det man tjänar. Det är som en följd av detta mycket oklart om artisterna själva är betjänta av Ifpi’s korståg. De artister som har låg ersättning från Ifpi, är sannolikt bara glada att deras verk får vidare spriding och har en förhoppning om mer pengar när deras kontrakt gått ut. Men dessa frågor är givetvis inget som Ifpi knystar om. Det är bättre att hävda att man är talesman för alla artister och ta till vara på deras rättigheter och talang.

Så låt oss hoppas att mammuten hinner dö innan den hunnit göra samhället allför stor skada.

Den som står i vägen för den tekniska utvecklingen är dömd att förlora.

Inga kommentarer: