torsdag 18 juni 2009

Vad är problemet?

Javisst, Hitler var en diktator, han mördade miljoner judar och andra som han ansåg var mindre värda än den ariska rasen och sina motståndare. Jag är på intet sätt anhängare av det han gjorde.

Men för den skull behöver inte allt han gjorde var dåligt. När det begav sig, i början på 30-talet hade Tyskland en fruktansvärd inflation, arbetslöshet och misär och han initierade faktiskt byggandet av Autobahn över landet. Det gav arbete, skapade infrastruktur och är än idag de bästa vägarna som finns i världen. Man drog vägarna utanför städerna med tillfartsvägar, inte som i Sverige, genom städerna. Man har och hade fri fart, vilket inte finns mig veterligt någon annanstans i världen. Javisst, det Hitler gjorde kan till 99% avfärdas, förkastas och hatas, jag skriver under på allt detta. Men byggandet av Autobahn genom landet är kanske den sista procenten. Det finns väl ingen anledning att käfta om det. Annars kan du ju paddla på svenska motorvägar i 110, emedan tyskarna åker så fort de vill på världens bästa vägar, och inte har ett vägnät som idiotiskt nog är draget igenom städerna.

Så en (kd)-politiker har sagt att det var OK, i denna artikel: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3087855.svd
Och alltså gör all vad de kan för att knyta honom och (kd) till Hitler. Hur banala får man bli och hur lågt kan journalistiken sjunka?

3 kommentarer:

Unknown sa...

Problemet är att Hitler aldrig ordnade Tysklands ekonomi, det är en falsk bild, dock mycket vanlig. Hitler byggde upp den så kallade ekonomin genom enorma lån från krigsindustrin i andra länder, konfiskering av judars egendom och genom att göra ett enormt budget underskott. Vid krigsstarten var tysklands statskassa så urgröpt så i princip var Hitler tvungen att starta kriget för att kunna mörka det och fylla kassan genom att plundra andra länder. Det är enligt mig inte att bygga ett lands ekonomi...

Håkan sa...

Kassan var urgröpt pga kostsamma krigsförberedelser - bl a Autobahn - och en inte alltför klipsk ekonomisk planering. Men att ekonomin skulle vara en anledning till att krig utbröt har jag aldrig hört.

Unknown sa...

Visst, jag kanske uttryckte mig dumt, för det var inte direkt någon faktor som hade så stor påverkan. Men i vart fall är det inte allt för smart att använda Hitler som ett positivt exempel i en fråga som rör ekonomi.