onsdag 18 april 2018

Bland kameler och myggor

Detta är en klassisk reaktion från personer som tas av polisen för diverse saker som egentligen inte borde rendera i något (länk). - Har du inget vettigare för dig, stick och fånga riktiga bovar!. Detta är en given och klassisk reaktion från alla som tas för diverse fjantiga trafikförseelser. Typiska exempel är hastighetsöverträdelser, en liten alkoholhalt i blodet, bilbälten, mönsterdjup på däcken eller någon trasig lampa.
Samtidigt fattar man polisernas reaktion, med taskig lön och beordrade till att utföra sådant här larv. De kan ju inte acceptera förolämpningar, och gör bara sitt jobb.
Men givetvis är kommentaren helt relevant, men felet ligger rent politiskt och i den s.k. pinnjakten som innebär att det är viktigare att sätta dit vanliga medborgare för skitsaker är viktigare än att lösa riktiga brott.

Låt oss dela in problemet i två kategorier; Den första är att en förbrytelse kanske skulle kunna leda till att någon eller något kommer till skada. Ett typexempel är just trafikförseelser. Ingenting har egentligen hänt, men skulle kanske kunna hända. Även om man stoppar en stupfull förare av en bil har bevisligen inget hänt, eller innehav av lite cannabis. Hade något hänt blir det en helt annan sak.

Sedan har vi det andra läget; det har begåtts ett brott. Någon eller något har skadats, stölder har begåtts, sprängdåd, mord eller kvinnor har våldtagits. Denna kategori av brott är nedprioriterade eftersom de inte ger pinnar eller visar att polisen löst brott och därmed varit ineffektiva. Alltså, beordras de enskilda poliserna ut att mäta hastigheter, kolla mönsterdjup och annat rent trams.
Men detta är inte den enskilde polismannens val, och det finns ingen som helst anledning att ifrågasätta dennes agerande eller arbetsinsats.

Det fungerar i detta samhälle mycket enkelt; du kan ertappas för ha en millimeter för lite mönsterdjup på däcken och får böter. Ett solklart rättsfall. Nästa dag eldas din bil upp av några ungdomar i ett berikarområde – gör dig då inte mödan att ens polisanmäla, ingen kommer att röra ett finger, det läggs på hög. Sannolikt i samma hög som outredda våldtäkter, sprängdåd, skottlossningar och mord. Silar mygg och sväljer kameler, men inte den enskilde lille polisens prioritering, problemet är rent politiskt.
 Blir du våldtagen; inte heller mödan lönt att ens polisanmäla. Sådana läggs på hög numera, leder sällan till åtal, gärningsmannens utseende mörkas, och undantagsvis och vid riktigt grova fall utdöms fängelse (givetvis med frisläppning efter 2/3 av strafftiden), och skadestånd betalas inte ut.

Så det är en ganska luggsliten flagga politikerna försöker vifta med för att upprätthålla sina medborgares tro på att detta är ett rättssamhälle.

Inga kommentarer: