tisdag 30 september 2008

DDR - TV

I dagens SvD kan man läsa om "Sveriges egna DDR-tv", som roliggör sig över statstelevisionens inslag i gamla "Anslagstavlan". Finns på denna länk: http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=9546

Man kan titta på detta med nostalgi och skratta, men vad är skillnaden mot idag? När det begav sig och dessa inslag sändes skrattade man kanske gott åt 20 år gamla inslag i samma kanal (då fanns ju inte TV2).

Och om man nu inte är riktigt naiv, inser man att saken är densamma idag. Varför skulle annars de styrande krama SVT och SR som en snuttefilt? Det är helt enkelt så att en stor del av uppdraget "Public Service" har är att påverka medborgarna i den rikting de styrande vill.

Det sker inte lika naivt som för 20-30 år sedan, men avsikten är densamma. Tror någon att denna påverkan ska vara uppenbar? Självklart inte, men eftersom jag bott ett antal år i Tyskland, var och blev det uppenbart när jag flyttade till Sverige.

Följande gäller: Sverige är bäst. Vi vet vad som är rätt och fel över hela världen. Invandrare (obs. ordet - hette tidigare utlänningar), är bra (berikande) för Sverige, USA har fel, Palestinier är det synd om mot elaka Israel. Jämställdhet, och acceptans av sexuellt avvikande.

Om man nu tittar på SVT med denna vetskap, utkristalliserar sig ett klart mönster. Inte så banalt som i gamla Anslagstavlan, men som totalbild.

Regelbok för statstelevisionen:
Nyhetsankare i SVT ska kvinnor, helst exotiska och mörkhyade, vackra är bra, och ska prata klockren svenska. Utländsk brytning är bra om reportern inte visas i bild. Sportreportage ska göras av kvinnor, eller i alla fall ska kvinnor vara med. USA har alltid fel, och deras insatser ska ifrågasättas. Obama är mycket bättre än McCain. Att folk dödas i islamiska länder för "avvikande åsikter" ska man hålla tyst om. Avrättas en mördare i USA däremot förtjänar det nämnas. Att tusen gånger fler avrättas i Kina varje år håller vi tyst om.
Palestinska folket är det synd om: Om någon dör är det alltid Israels fel, oavsett vad som hänt. Det är klart att man har rätt att kasta sten på beväpnade soldater, eller bli självmordsbombare.

Jämställdhets, homo, bi, tri, quattro, trans, och vad faen det nu finns och inslag om dessa avvikande sexualiteter i SVT´, är så tramsiga att man bara blir trött. Vissa politiker är även med på att fiska röster i dessa led - skitbra i TV, acceptansen flödar.


Så, visst kan man påstå att det var DDR-tv då. Men vad är det nu? Om du tror att att det är lika banal propaganda som Anslagstavlan för 20-30år sedan - betala TV-licens!

6 kommentarer:

per sa...

Vuxen fostran
Du har rätt i ganska mycket av vad du skriver. Om man ser krasst på vilka vägar svenska regeringen har kunnat föra ut sitt budskap om vad som är normalt och hur folket skall tänka och uppföra sig så är SVT utan tvivel regeringens språkrör till folket.Utan SVT ingen folk uppfostran.

Andreas Hedberg sa...

Jag förstår inte vad det är som är så kontroversiellt med att staten anser sig veta mer än medborgarna. Det är ju det som är statens uppgift - att veta mer.

sopp sa...

Gudskelov att ingen längre påminner mig om vad jag kan göra med min arbetsskada eller det fina med allemansrätten! Tack och lov för mångfalden i dagens tv!

"Ett par år därefter började Sverige likna övriga världen..."

- Prova den kommentaren i något annat land som har ett uns av självförtroende - t ex Norge.

Ulmerkotten sa...

Tack för Era kommentarer!

Tja, som jag nämnde; att tro att SVT/SR är opolitiskt/neutralt/oberoende/objektivt o.s.v. är bara naivt.
Propaganda och vartåt man vill styra medborgarna finns och det går inte att förneka.

Storebror talar om för dig vad du ska veta och hur du ska tycka.

sopp sa...

Gudskelov att ingen längre påminner mig om vad jag kan göra med min arbetsskada eller det fina med allemansrätten! Nuförtiden behöver jag bara vänta på 10 minuter reklam i timmen på att något av mångfalds-tv:s alla underbara program skal fortsätta.

Igen, som Svd formulerade det:
"Ett par år därefter började Sverige likna övriga världen..."

- Prova den kommentaren i något annat land som har ett uns av självförtroende - t ex Norge.

per sa...

Utan lydiga medborgare ingen förmyndarstat.
Tom föräldrar har större förtroende för sina barn än den svenska staten har för sina medborgare tex att de kan fatta egna beslut i vilka korvar vi vill äta eller vilken arbetsställning vi vill ha.
Visst är råden hälsosamma men på samma sätt som en mamma som tvingar i barnen kokta grönsaker.