lördag 18 april 2009

Den döende mammuten

30 miljoner? Det är skadeståndet till skiv/filmbolagen enligt domslutet baserat på domstolens egna beräkningar varandes skadan, lågt räknat. Om jag inte minns fel krävde samma bransch det tredubbla drygt för de förlorade intäkterna man ansåg sig ha. Man kan läsa historien på denna länk: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2756737.svd

Låt oss nu sätta saker i sin rätta proportion. Låt oss börja med svensk sjukvård. Vad händer t.ex. om en person uppenbarligen blivit felbehandlad eller avlidit p.g.a. en läkarmiss. Tja, några tiotusen kronor är det som betalas ut som ’plåster på såren’, med kommentaren ’himla otur’, det ’är som det är’ och så vidare.

Nu hävdar alltså skiv/filmbolagen att man förlorat ca 100 miljoner på TPB’s verksamhet. Inte för att personerna i fråga själv kopierat och sålt, de har bara gjort det möjligare och enklare med internet som redskap. Siffran 100 miljoner talar ju om hur mycket pengar de tjänar, utan att själv vara artister utan bara mellanhänder som med kontrakt med artisterna tjänar pengar. En verksamhet som pågått sedan 40-talet och som inte är anpassad till dagens teknik och kommunikation. Däremot är lagstiftningen vilande på gamla lagar som kanske gällde kassettband eller i bästa fall CD-skivor, och det är vad skiv/filmbolagen står på – utdaterade lagar och horribla vinster som mellanhänder mellan artisterna och köparna.

Man hittar givetvis en del naiva artister som tror att skiv/filmbolagen har rätt i denna fråga, emedan de får betalt av skivbolagen beroende på sin potential som vinstgenererare.
Så 30 miljoner? För fyra personer att dela på för detta fruktansvärda brott? Hur många ’av misstag’ avlidna inom svensk sjukvård pratar vi om? Nähä, en sådan jämförelse går ju inte att göra. Varför inte då? Är förlorade pengar för skiv/filmbolagen värda kanske 600 personers liv (enligt Landstingens måttstock), och det är vad skadan är värd för de stackars film/skivbolagen? Film/skivbolagen måste lida väldeliga…månne befinner sig de i skärselden.

En släkting till mig dog som en följdverkning av bakteriella infektioner orsakade av en operation. Tror någon att ett korvöre utbetalats?

Jag kan inte låta bli att koppla det fasansfulla Internet med saker som gynnar skivbolagen. Jag pratar om artister som aldrig skulle blivit kända om det inte varit t.ex. via youtube. Man kan notera att Susan Boyle nu har drygt 30 miljoner som tittat på hennes sång efter mindre än 10dagar. Hade Paul Potts kommit någonstans om det inte varit för youtube? Men nu vill ju snart skivbolagen förbjuda youtube, och vi har redan sett massor med filmer/sånger försvinna.

Ursäkta, men skivbolagen/filmbolagen lever i en tid som upphört att existera. Man ville förbjuda all kopiering av information precis som gällde i öststatsländer, och gällandes bandspelarband, kassettband, VHS-band, cd-skivor m.m. men nu bara till förmån för deras egna penningbörsar, inte artisternas som de hävdar sig vara talesmän för. Lagstiftningen har inte hängt med och det är egentligen vad det hela handlar om, och som en följd av detta (och rent politiskt spel, för att inte säga mutor), kan man döma TPB till fängelse och ett skadestånd som är helt verklighetsfrånvänt, enligt svenska skadeståndsnormer.

Genom denna dom blåser man alltså till strid, emellan internetanvändarna och de mammutar som tror att de har någon chans att fortsätta tjäna stora belopp på upphovsrätt och utdaterad lagstiftning.

Historien och historian må ha sin gång. Det har den med alla ’mammutar’.

Inga kommentarer: