torsdag 16 april 2009

Elefanten och hyenan

Ref : http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2742575.svd

Nu är desperationen stor, politiker, skivbolag, filmbolag som tydligen matar elefanten EU, ska göra vad de kan för att stoppa allt vad kopiering heter. Inte för att det som i de gamla öststaterna, handlade om yttrandefrihet, utan om lagar om upphovsrättshavare, som skapades i en tid där vinylskivor stod till buds och senare kassettband och VHS även var ett hot mot just upphovsrätten.

Men är det då egentligen de som skapat ett verk som idag för talan? Svaret är nej. Det är mellanhänderna som under årtionden tjänat gigantiska summor på att sitta emellan skaparen och köparen av verken. Och nu ser de Internet rasera hela sin lukrativa verksamhet. Egentligen inte sorgligt, tiden och tekniken har bara sprungit ifrån dem, och de kan sluta med sin verksamhet eftersom tekniken inte går att stoppa och kommer inte gå att stoppa. Musik/filmbranchen greppar efter halmstrån och använder sin storhet och ekonomiska styrka till att skrämma politiker med och så även elefanten EU. Välkommen till verkligheten, nuet och framtiden! Information kommer alltid att flöda globalt, och det finns inga lagar eller andra saker som kommer att hindra det.

Servrar kan placeras var som helst på jorden, i vilket land som helst. Kommunikationen kan enkelt krypteras så att ingen utom mottagaren vet vad som överförts, det finns igen som helst koppling mellan en juridisk person och en IP-adress, och ej heller något som visar vem som de facto kopierat eller läst ner ett material.

Elefanten försöker desperat stoppa klimatförändringen genom att stoppa häcken i lavahålet på närmsta vulkan för att få ett kallare klimat. Jag trodde inte att elefanten EU var så korkad, men är den dum och lyssnar på en hyena som pratar om ”den gamla goda tiden” när det var svalt och skönt, må elefanten få stjärten bränd.

INGEN har under historiens långa lopp kunnat styra eller kontrollera de tekniska framstegen. Kanske har de lyckats bromsa dem något, för att sedan få framstå som rena idioter, med facit i hand.

Det känns bara en aning illa, att jag bidrar med några surt förvärvade jordnötter varje dag till den dumma elefantens stora aptit och meny.

Inga kommentarer: