lördag 25 april 2009

Vem är simpel tjuv?

Simpla tjuvar? http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2797551.svd. Javisst, om man är invaggad i film /musikindustrins vagga är det givetvis stöld, även om det egentligen är kopiering det handlar om.

Sedan minst 50 år har det ju varit så att artister måste springa till mediamogulerna halvt tiggande om att de ska ge ut deras verk publikt och skriva kontrakt. Allt givetvis på film/skivindustrins villkor och nåder.

Men nu har tekniken sprungit ifrån dessa mammutar, som suttit som mellanhänder och tjänat pengar på artister, utan att själva ha ett uns till talang. Så visst är det simpla tjuvar – de snor verk och visar dessa på internet eftersom de vet att den utagerade utgivningen av verk i bokform, på CD/band/LP/ i tryck/ på biografer m.fl. är utdaterad. Det har visst snackats om straffskatter på kassettband, CD-skivor m.m. tidigare. De gjorde det ju möjligt att kopiera upphovsrättsskyddade verk.

Man kan ju önska sig tillbaka forntiden. Det var bättre förr. Sedan kan man ju stödja sig på en föråldrad lagstiftning, och ha en domare som springer ens stigar. 30 miljoner, fängelse, strålande, och det verkar som mammutarna har ett väldigt stort inflytande i EU. Hur faen kan någon annars kommit på idén att förlänga upphovsrätten till att vara mer än 50år? Vilken 25årig artist avstår från att göra ett verk för att när densamme är 75år upphör upphovsrätten?

Kryptering, servrar i främmande länder, bulvaner för IP-adresser m.fl. saker kommer att de närmaste åren få mammutarna att bli mer desperata. Ursäkta, men deras tid är över. Det tillverkas inga reservoarpennor längre, inga hästvagnar, inga LP-skivor.

Men det går bra att gotta sig åt Susan Boyle, och springa med erbjudanden till henne idag, kanske? Så att man få upphovsrätt till någon annans talang…Då kan man ju fråga sig om vem som är simpel tjuv.

3 kommentarer:

Björn sa...

På vilket sätt anser du att livet som kreatör underlättas av att allt fler konsumerar deras verk utan att betala något? Skickar du några kronor till alla film- och musikarbetare som medverkat till att producera de verk du tankar hem eller har du något annat sätt att uppmuntra framtida kreativt skapande?

Deevo sa...

Tjuv simpel - Copyright tjuv simplast.

Det som stör mig mest är att copyright tjuvarna inte har det kurage och det hjärta som andra tjuvar har. Copyright tjuven är ett fegt fetto som sitter i sin kammare och laddar ner filmen samtidigt som han/hon värmer fryspizzan i micron och knäcker ytterligare en Jolt. Redo för ännu en soffkväll. (Vem ska betala för deras sjuka kroppar i framtiden?)

När de sen ska få stå till svars för allt de konsumerat utan att betala så blir de indignerade och säger att de är en fråga om yttrandefriheten, och vill ändra lagen.

Den simplaset av tjuvar är inte den som stjäl ens cykel utan copyright tjuven.

Mikael sa...

Musik konsumeras inte. Kreatörerna gynnas genom att deras verk sprids och deras framträdanden blir mer eftertraktade. Jag har ingenting emot att kreatörerna tar betalt, baserat på marknadskrafterna, men det är inte de som är målsägare, utan de stor musik/filmjättarna som bara tjänat/tjänar påengar på kreatörerna.