måndag 5 oktober 2009

Politikerpartiet Storebrorsnykteristerna

I dagens SvD i denna artikel http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3604951.svd har vi en copycat, Bengt Westerberg, som i princip tjatar om de argument som M. Gerger (VD för Systembolaget), redan dragit upp, samma folkhälsosnack, baserat på att politikerna för medborgarnas skull ska göra vad de kan för att begränsa alkoholkonsumtionen i landet. Jag kommenterade M. Gergers artikel på denna länk; http://ulmerkotten.blogspot.com/2009/09/med-nabbar-och-klor-runt-snuttefilten.html.

Och egentligen finns det ju inte så mycket att tillägga, eftersom inte Hr. Westerberg tillför debatten ett dyft förutom en underbar grej som tydligen några roar politiker med; ” Trots uppluckringen är svensk alkoholpolitik alltjämt en av de mer restriktiva i Europa. Olika länders kontrollpoäng är ett mått på restriktiviteten.
I Europa låg kontrollpoängen år 2000 på i genomsnitt drygt 11. Sverige hade då cirka 17 poäng, vilket, tillsammans med Norge och Finland, toppar listan.


Visst är det underbart!!? Världsklass!!! Kontrollpoäng! Det finns alltså muppar som på betald arbetstid ägnar sig åt att kolla hur svårt det är att komma över alkoholhaltiga drycker i olika länder. Sannolikt är det väl dina och mina skattepengar som ryker som vanligt till detta larv. Hr. Westerberg gläds givetvis åt att Sverige hamnar överst i listan med högst ”kontrollpoäng”, och kan racka ner på andra länder som Frankrike, Italien, Tyskland m.fl. för att de inte förstår sitt eget bästa.

Så inget nytt från Folkpartiet Liberalerna, kända sedan urminnes tider för att vara ett gäng nykterister.

Man undrar hur det går ihop i logiken för Folkpartiet; Å ena sidan är man liberala och står för människors frihet som individer i samhället. I detta fall pratar vi alltså om att man inte ens tillåter myndiga personer (mellan 18 och 20 år) att handla på Systembolaget, och man ska göra vad man kan för att nå så höga ”kontrollpoäng” som möjligt, d.v.s. med en kombination av pålagor och försvårande åtgärder hindra medborgarna att köpa alkoholhaltiga drycker.

Vidare kan man inom Folkpartiet glädja sig åt att Systembolagets service är rent urkass avseende om man är nödd och tvungen att köpa Systembolagets sortiment via deras ombud. Eller vad sägs om minimum drygt 2 dagars leveranstid för en vara man vill ha omedelbart? Är det sedan helg inblandad pratar vi om en leveranstid på 5 dagar. Men denna usla service gläder antagligen Hr. Westerberg, ger fina ”Kontrollpoäng”.

Kanske borde Folkpartiet Liberalerna byta namn till Politikerpartiet Storebrorsnykteristerna? Det vore mer passande mot bakgrundsinställningen man tydligen har, d.v.s. samhället är inte till för medborgarna – medborgarna är till för samhället, och ska styras av politikerna.

Inga kommentarer: