söndag 27 september 2009

Vi paddlar på i ankdammen

Välkomna till Sverige! Storebrors, förbudens och majoriteternas paradis. Demokrati legaliserar allt. Tycker majoriteten något, ska det gälla alla. Vill majoriteten ha rökförbud ska det gälla alla. Dessutom vet ju alla att det är hälsovådligt att röka så här är det bara att slå på stora trumman.

Och svenskar har så många saker som är allvarliga och att bekymra sig om, är det inte rökförbud så är det folk som kör några ynka km/h över hastighetsbegränsningarna, dricker en pilsner mer än vad Folkhälsoinstitutet anser vara bra, eller äter inte ekologisk nyckelhålsmärkt frukt light varje dag. Eller varför inte spendera sitt liv på att följa de senaste rönen bär det gäller nyttig mat och hälsoråd? Det fiffiga med det, är att i kombination med miljöriktighet, ekologisk odling, nyckelhålsmärkningar, svanmärkningar och det faktum att medicinska sanningar inte är så långlivade, kan man spendera hela sin tid åt detta. Gärna i kombination med recept och veckotidningar i ämnet.

Och så ska vi inte glömma Public Service, som för din egen skull propagerar för vad som är bra för dig, baserat på vad politikerna tycker och som i sin tur baserar sitt tyckande på vad som är bra samhällsekonomiskt och diverse statistik och forskarrapporter. Hur många gånger har man hört att ”forskningen visar”, ”statistiken visar”, ”utredningen har kommit fram till”, eller ”utredningen visar”?

Grejen är den att om en grupp i samhället är organiserade, och att räkna med som väljare, tar man dem på allvar och de ansvariga måste respektera deras åsikter och inte fatta några diskriminerande beslut. Exempel på sådana grupper är muslimer och HBT-pridefolket, identifierade väljargrupper som mycket väl kan rösta med eller mot ett visst parti beroende på partiets inställning till just deras intressefrågor. Alltså gäller det för partierna att smöra så mycket som möjligt för dessa grupper och predikar förståelse och acceptans, utan att ta parti direkt för dem, eftersom det kan störa majoriteten så att man på då förlorar väljare. Exempel på politiska utspel den sista tiden är deltagande i pride-festivaler, samkönade äktenskap och imamutbildning.

Men sedan har vi ett antal oorganiserade minoriteter, rökare, bilister, alkoholdrickare (måttlighetskonsumenter), som består av folk från alla samhällsskikt, politiska åskådningar, och bakgrund. Kännetecknande för dessa är att de inte är organiserade, och följaktligen lagligt villebråd i den politiska debatten eftersom de inte röstar med avseende på politikernas ställningstagande i deras frågor. Och här kommer det fiffiga in pålagor och demokratiska beslut kan då användas som styrande eftersom man inte riskerar förlora väljare. Några exempel på detta är höjd tobaksskatt, höjd bensinskatt, koldioxidavgifter, energiskatter, alkoholskatt o.s.v. Vem höjer ögonbrynen det minsta när dessa pålagor höjs? Svaret är ingen. Perfekta kassakor för staten.

Det roligaste är, tycker jag att det finns ”klubbar för inbördes beundran”, som VISIR och IOGT/NTO, alltså organisationer som inte nog med att de inte gör något visst, de ser det som sin uppgift att pracka på andra detta budskap. Snart kommer väl en till; VSIHB – vi som inte har bil. (En hopkok av miljönissar, stödda av NTF). VISIR-nissarna är lite extra roliga. De kan se en rökare på 50m i full storm utomhus, och komma sättande för att tala om hur störda de är av tobaksstanken. Snacka om "liten låda"...


Ej heller reagerar någon när man vill använda sig av majoritetsbeslut emot de sistnämnda. Hade det varit emot några av de förstnämnda, och organiserade grupperna hade man ansett att en folkomröstning är diskriminerande och en sådan hade i första läget inte tillåtits. Detta emedan man anser sig kunna trampa på de sistnämnda med majoritetens rätt, utan problem. Demokrati kan ju ingen ifrågasätta, alla har ju sedan barnsben lärt sig att det är det mest hedervärda styressättet i världen och helt utan brister.

Så lägger man ihop lite ovan är det inte förvånande att tidningen ”Hus & Hem” i sin undersökning kommit fram till att drygt hälften av de tillfrågade vill förbjuda rökning i lägenheter. Det kan man läsa i denna artikel i DN; http://www.dn.se/nyheter/sverige/majoritet-for-rokforbud-i-lagenheter-1.961124

Och med en majoritet bakom sig är det ju bara att köra. Man framställer någon ur hyresnämnden som en person som motsätter sig majoritetens vilja, och i det närmaste att det är ett lagfel att man inte kan förbjuda rökning i lägenheter.

Så, i Sverige, demokratins helgerum, där majoritetens beslut ska gälla över alla är det knappast förvånande att ”Hus & Hem” tillåts göra idiotundersökningar som man hävdar är relevanta, och sedan med dessa som bas komma med idiotiska uttalanden om majoriteter och deras åsikter.

Statistik och majoritet är ju honnörsord i detta land, och det dröjer väl bara några år till dess kommunala bostadsbolag kan vägra rökare lägenheter eller tvinga dem att inte röka hemma.

Sverige…vad säger man? Världsklass – av duperade medborgare i sin lilla ankdamm.

1 kommentar:

Dominika Starańska sa...

Super wpis. Pozdrawiam i czekam na więcej.