tisdag 1 september 2009

Med raska steg…

Ja, med raska steg går vi mot det totala övervakningssamhället. Varför inte operera in ett litet chip i alla barn som föds så myndigheterna alltid vet var de är, med en gång? Som det är idag ställer det ju bara till en massa trassel för myndigheterna att kontrollera var vi är med avlyssning, lokalisering av våra mobiler m.m. för att de ska veta exakt var vi är, vad vi håller på med och vad vi tycker och tänker.

Förresten finns ju det där förnämliga PKU-registret, som man hävdade att det kommer bara användas till forskning, heligt och dyrt löfte…till dess Anna Lindh blev mördad. Och förresten tänk hur många brott som skulle kunna lösas om detta register blev tillgängligt för polisen?Men du vet käre lille medborgare; Den som bara har rent mjöl i påsen..

Sedan har vi ju det här med databaser. Det förnämliga systemet med personnummer betyder att myndigheterna har en unik identitet på dig, och man frågar sig hur många register det finns. Tja, det vet ingen. Och man frågar sig hur många man är med i. Tja, samma svar där, ingen vet. Men var övertygad om lille medborgare att alla register och databaser bara är till för ditt eget bästa. I de allra flesta fallen får du inte veta varför, eller vad de är bra för, eller om de samkörs för att snoka reda på saker. Men varför ska du bekymra dig…Men du vet käre lille medborgare; Den som bara har rent mjöl i påsen..

Sedan var det ju så för några år sedan, att president GW Bush, lyckades förhandla med EU, och fick igenom att samtliga EU-länders befolkningsregister skulle skickats till USA, i den vilda jakten på terrorister. Vi kan alltså förutsätta att hela svenska befolkningsregistret finns hos både NSA och CIA.Men problemet är att alla databaser blir gamla om de inte uppdateras, alltså kan vi förutsätta att hela svenska befolkningsregistret antingen kan läsas av NSA/CIA, eller att regelbundna uppdateringar görs.Men du vet käre lille medborgare; Den som bara har rent mjöl i påsen..

Och så har vi ju en riktig mupp som heter Tomas Bodström, jovialisk folkbollsspelande svärmorsdröm, som drev igenom ett antal lagar om övervakning, avlyssning och bevakning, och följaktligen myntades beteckningen ”Bodströmsamhället”, för att indikera total övervakning av alla efter myndigheternas godtycke.Men du vet käre lille medborgare; Den som bara har rent mjöl i påsen..

FRA-lagen är ju intressant. Efter att ha studerat vad FRA hållit på med historiskt, blir man ganska övertygad om att de lyssnar och kollar på vad de vill. Men i och med att gemene man har email, som kan skickas över världen är ju det en säkerhetsrisk. Tja, inte problemet att kolla den (förutom mängden), men om det skulle läcka ut att man gör det. Alltså behövdes en laglig välsignelse, som nu är i drift.Men du vet käre lille medborgare; Den som bara har rent mjöl i påsen…

Förresten, finns det ju en massa intressant information på nätet som kanske är brottslig eller intressant av andra skäl. Man undrar ju t.ex. vad Försvaret Materielverk och Försvarshögskolan m.fl. har för intresse att övervaka bloggar m.m. Kolla gärna denna länk: http://gnuheter.com/creeper/senasteMen du vet käre lille medborgare; Den som bara har rent mjöl i påsen…

Så nu ska SJ börja identitetskontrollera resande, vilket man kan läsa i denna artikel i SvD: http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_3450009.svdDet är klart att namnet duger, i första läget, men det finns ju personer med samma namn, och då är det bättre med personnummer, och Ulf Wallin gör ett antal underbara uttalanden.

För det första ska man bara spara data en månad. Jaha, vem kollar det, och att inte innehållet i databasen kopieras? Den information man kan få ut är ju en liten guldgruva för SJ ur informationssynpunkt, vem som reser, vart, vad de betalar, hur ofta, om de har bil, o.s.v.

Den andra frågan jag har är om det är SJ:s sak att hindra andrahandsförsäljning av biljetter?Om man köper en billig biljett och sedan säljer den vidare är det väl polisens sak att avslöja brottet om det nu är ett brott? Vi har alltså en nöjd säljare och köpare som kommit överens om ett pris och en vara har sålts och levererats. Varuti ligger brottet?

Den tredje saken i denna historia är de jämförelser som anförs; att man måste visa legitimation vid gaten när man går på ett flygplan. Det är väl en skillnad, för det första brukar det vara förbaskat svårt att identifiera folk efter flygplanskrascher, för det andra händer det att flygplan bara försvinner, som i fallet med flighten från Brasilien, och för det tredje är flygplanskapningar en betydligt större risk än tågkapningar.
Och någon drog upp legitimationskontroller på Systembolaget. I detta land finns det en idiotisk lag som säger att Systembolaget inte får sälja till personer under 20år, och det är väl då inte konstigt om butikspersonalen försöker göra sitt jobb? Men det är bara en ålderskontroll, inget annat, till skillnad från vad SJ vill börja med.

Så vad är nästa steg? Tja, räkna med att konsertbiljetter märks med namn och personnummer. Det förekommer ju en stor svarthandel på dessa om de är eftertraktade. Givetvis ska konsertarrangören kolla legitimation på alla som går in.

Så med raska steg går vi mot storebrorssamhället med total övervakning.Men du vet käre lille medborgare; Den som bara har rent mjöl i påsen…Problemet är bara att du varken vet hur stor påsen är , definition på påse, eller definitionen på rent mjöl.

Men det är klart – tidigare var samhället till för människorna, nu är människorna till för samhället. Precis som i alla totalitära stater, Sovjet, DDR, Nordkorea, Kuba…

Men du vet lille naive medborgare; Den som bara har rent mjöl i påsen…låter sig luras av politikernas löften om ett bättre samhälle, för din egen skull, men det är du för dum för att fatta.

Inga kommentarer: