lördag 12 september 2009

Om hur man skapar politikerförakt

Ånyo, kan man läsa om diverse kravaller ett bostadsområde, denna gången i Uppsala. Tydligen ungdomar som revolterar mot hela skiten, och ordningsmakten i synnerhet. Man känner alltså ett utanförskap gentemot samhället, och bildar gäng som drar runt och ställer till trassel. Givetvis har gängtryck och att ”vara tuffast” en del med saken att göra, samt spännande och kul. Något att snacka om efteråt o.s.v.

Hur blev det då så här? Tja, för det första kan man ganska enkelt konstatera att det är invandrartäta områden som byggdes under miljonprogrammet på 60-talets slut, som har dessa problem.

Om man nu drar sig till minnes om hur dessa områden skapades, och politiken som gällde då, kan man ganska lätt, med den efterklokes rätt inse att man skapade en krutdurk.För det första var det slit-och-släng som gällde. Kvalitet betydde inget, utan bara kvantitet, och när man då byggde bostäder, gällde det att få upp så många som möjligt till minsta möjliga kostnad.

Sedan, och för det andra, var det solidaritetens tid med värdens alla folk, och Socialdemokraterna som satt vid rodret då, agerade som värdens lilla samvete, och man skulle ta emot alla i Sverige som bara ville komma. Kunde man dessutom säga att man ”flykting” var det inget att snacka om – välkomna till Sverige.

För det tredje, hade man positiva erfarenheter från byggandet av ”Barnrikehusen” runt Stockholm, makarna Myrdals, idéer som skapade nya bostadsområden i Stockholms kranskommuner, men då för svenskar som ville flytta till Stockholm, och med relativt god huskvalitet.

För det fjärde, kom det aldrig på fråga att integrera andra kulturer i Sverige, det var klart att de skulle behålla sina värderingar och kultur när de kom hit, och bästa sättet var då att inte motsätta sig att de som kom till landet från samma kulturer, länder och bakgrund bosatte sig nära varandra.Ok, som ett resultat av denna politik under Palme-eran, gällde det att skapa acceptans både för de som kom till Sveriges öppna famn, och den politik som förts.

Alltså var det dags att mobilisera propagandaapparaten som nu heter Public Service.En ”utlänning” blev en ”invandrare”, ”neger” blev ”färgad”, och ”zigenare” blev ”romer”.

De fantastiska husen var ju vackra rent arkitektoniskt, och med en framtidsvision om hur alla borde bo i framtiden, och smålägenheter i innerstaden var helt otänkbart. Sedan har vi problemet med olika kulturer, och man tystade givetvis ner allt som var negativt ur svensk synvinkel, och satsade på att utpeka alla som hade något negativt att invända som rasister.

Det fungerade bra när det begav sig, på 70-talet, och samma saker gäller än idag – Public Service, och inte heller något annat nyhetsmedia skulle ens våga göra kopplingen med invandrare och vad som nu sker. Man ska stå helt oförstående och spelar dummare än man är.

Vad vi pratar om är alltså barn och barnbarn till de som immigrerade till Sverige på 60-80-talet, de har växt upp i betongghetton som idag är fallfärdiga om de inte renoverats för dyra pengar. Är de svenskar? Givetvis har de svenska pass, och de bor i Sverige, men frågan är inte så enkel, de har inga rötter, vare sig i kultur, lagrespekt eller annat. Den kultur de kommer ifrån har inga rötter i Sverige, och den svenska kulturen är givetvis främmande från vad de lärt sig av sina föräldrar. Den trygghet de har att hämta finns i gängtillhörighet med ungdomar i liknande situation som de själva.

Den svenska polisens insatser kan man ju alltid ifrågasätta, det har kommit i dagen att de benämnt de har att göra med som niggers, svartskallar och så vidare, och det finns säkert en hel del rötägg inom poliskåren som inom alla yrkesgrupper. Men om man nu tänker sig lite in i deras situation, de har arbetat i dessa problemområden och säkerligen råkat ut för diverse tillmälen dagligen, är det då så konstigt att de internt svarar med samma mynt? Nej visst de får de inte, men vi har med människor att göra inte robotar.

Min slutsats är alltså den att polisen går säkert sitt jobb, och att de stora felen som har begåtts är för det första att man kört med en öppna-famnen-politik till alla som ville komma till Sverige. För det andra har man tillåtit segregering som idag lett till i stort sett autonoma områden med egen kultur, språk och ej integrerats. För det tredje har denna segregering skett i bostadsområden som byggdes med usel standard och enligt samma principer som de bostadsghetton som fanns samtida i Östeuropa.

OK, i en artikel i Svd idag (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3511695.svd), kan man igen läsa att ungdomar i dessa områden finner nöje i att elda upp privatpersoners bilar, elda lite här och var och kasta sten o.s.v. Om någon nu öppnar munnen och gör den koppling jag gjort ovan, d.v.s. att det är politikernas begångna fel som är roten till det som nu sker, är detta givetvis fel – politiker kan inte begå fel, och ett sådant påstående officiellt skulle leda till kraftiga dementier.Och det intressanta är att man, för att avleda från de fel som begåtts, har gjort två saker; för det första kört med multikulti-, acceptanssnack, samt sett till att utmåla alla som vågar öppna munnen över begångna misstag som rasister. Nu ska alltså ett gäng politiker verka oförstående och på bästa Friggebo-stil (We shall overcome..), verka oförstående, kanske plöja ner pengar i ett antal försoningsåtgärder o.s.v.Här kommer ju massmedia in på ett tvehågset sätt. Man kan ju inte låta bli att rapportera om det inträffade eftersom man är skyldig att rapportera nyheter, men man får absolut inte göra någon koppling till att det är invandrartäta områden från miljonprojektet som de enda ställen dessa incidenter inträffar. Men det inser ju vem som helst.

Så vad man frågar sig som medborgare är givetvis; hur förhåller det sig med brottsligheten i dessa områden gentemot snittet i riket? I detta statistiken och personnummrens förlovade land där det dyker ner undersökningar från SCB och andra myndigheter om allt från hur man behandlats av myndigheter, kundtjänster, ens resvanor o.s.v. borde det ju vara ganska intressant att veta, eller hur?

Men ack nej, någon sådan statistik finns inte att tillgå – märkligt va’? Ej heller om det finns någon överrepresentation bland invandrare/deras barn…-åxå lite märkligt eller hur? Eller finns det någon undersökning/statistk på zigenare (ja..ni vet ”romer” som det heter enligt PS), och snatterier?

Svaret är ju självskrivet; för det första skulle någon inte beställa en statisk undersökning av denna typ för att inte riskera krossa hela sin politiska karriär som rasist, och vidare är konsten givetvis den att beställa undersökningar som bara påvisar det man vill visa. Och det finns hur många undersökningar som helst som exempel på dessa, och hur ofta brukar man inte höra från politiker; ”statistiken visar”, ”undersökningen visar”, ”det är statistiskt säkerställt”, o.s.v. Av någon konstig anledning beställs bara de undersökningar som visar det man vill påvisa, och statistikerna biter inte den hand som föder en. Sedan är det ju alltid bra att tillsätta en utredning när man inte törs fatta ett beslut. Hur många gånger har man hör detta som anledning till att inte göra något? Eller har du någonsin hört ”…vi ska tillsätta en utredning”? Man väntar kanske bara på att media och medborgarna ska glömma historien, och sedan inte behöva agera.


Men man kan ju inte hjälpa att använda politikernas egna argument; ”den som bara har rent mjöl i påsen…”, avseende alla integritetskränkande lagar man drivit igenom, på detta fall som är så uppenbart. Är stenkastningen på brandbilar, brottsligheten generellt och antalet utbrända personbilar i dessa områden lika med snittet för riket? Har man bara rent mjöl i påsen, borde man ju inte ha någonting att frukta med en sådan utredning, eller hur?

Är det jag skrivit ovan då rasistiskt? Nej! Jag har ingenting emot andra kulturer eller männinskor, och jag har själv bott massor med år i andra länder och rest mycket. Det misstag som har, och nu begås, är enbart relaterade till svenska politiker och deras handlande. Samt deras naivitet att de tror att man kan behandla medborgarna som idiotisk valboskap. Tyvärr är det så att svenska polisen kommer att få ta en del smällar nu och framgent, vilket gör att allmännheten kommer att ifrågasätta dem generellt. Hur ska Svensson finna acceptans i att bli tagen för en sketen hastighetsövertädelse, samtidigt som de som eldat upp hans tidigare bil inte hittades eller straffades. Polisen lär få ta en del smällar framgent, tyvärr, de försöker nog göra så gott de kan.

Inga kommentarer: