onsdag 7 maj 2014

Bara en myt i statistikens förlovade land

Detta är ju statistikens förlovade land. Man räknar statistik på allt, utredningar i massor, har full pejling på medborgarna och det finns massor med register och databaser på allt. Nyckeln är givetvis att varje medborgare har ett registreringsnummer, som kallas ”personnummer”. Egentligen finns dessa nummer just för att man ska kunna ha pejling på medborgarna, det är den enda funktion dessa nummer har. Prova att ringa en myndighet…hur många millisekunder dröjer det innan du får frågan ”Vad har du för psonummer?”. Tjänstemannen i andra änden har givetvis sagt ”personnummer” så många gånger att en del bokstäver försvunnit under åren.
Men i detta statistikens paradis är det så märkligt att det finns statistik som inte får finnas. Kanske är det så att man förbjudits ta fram viss statistik, eller åxå finns den men är automatiskt hemligstämplad. Det sista är faktiskt mest sannolikt. För sådär 15 år sedan var det en skröna eller myt att zigenare var överrepresenterade beträffande stölder enligt politikerna. Så man gav BRÅ i uppdrag att utreda saken, vilket skedde. När sedan utredningen var klar, hemligstämplades den. Visst är det märkligt?
Men samtidigt är ju BRÅ, Brottsförebyggande Rådet. Man tycker liksom att det är deras uppgift att hitta överrepresentationer när det gäller olika åldersgrupper, befolkningsgrupper, religiös tillhörighet  och vad som kan vara relevant för att just identifiera överrepresentationer. Man ska alltså identifiera riskgrupper och kanske eventuellt ge råd till politikerna så de kan fatta beslut som nedbringar brottslighet.
2005 publicerade BRÅ en utredning som visade en kraftig överrepresentation när det gällde invandrare och invandares barn. Denna överrepresentation var i synnerhet stor beträffande sexualbrott, och utredningen omfattade 5 år. Sedan dess har det inte kommit något från BRÅ, eller i alla fall har inget offentliggjorts, mycket märkligt faktiskt. Vi fick dessutom veta för något år sedan att vi var god tvåa i världsstatistiken beträffande våldtäkter per capita, efter Lesotho om jag minns rätt.
Dispatch International publicerade just detta vilket även belyser problematiken.  Men det är väl helt ogrundade myter enligt Ullenhag. Men här har du din chans Ullenhag…kom med relevant och uppdaterad statistik som visar att invandare inte är överrepresenterade när det gäller brottslighet.
Förresten, det finns väl ingen länkning till att man nyligen ändrade definitionen av våldtäkt juridiskt, eller att straffen är larvigt låga när det gäller våldtäkt (min åsikt), hellre "fria än fälla" gäller, samt att symboliska skadestånd döms ut?

Inga kommentarer: