söndag 4 mars 2018

Amöbapartierna i mitten


Man blir en aning trött på mittenpartier i detta land. Man har i stort sett ingen egen politik utan anpassar sig till läget för att ”ta ansvar” eller ”kunna påverka”. Man kan liera sig med i stort sett vilka som helst och bedriver vad man kan benämna som en amöbapolitik ofta med 4-procentssnaran runt halsen. Ser man någon som helst möjlighet att få vandra i maktens korridorer prostituerar man sina åsikter och politik på lämpligaste sätt.

Man har sannolikt konsulter inblandade som gör sitt bästa för att hitta argument eller väljargrupper med flummiga floskler som man vill attrahera, om i synnerhet snaran riskerar att inte ens berättiga till mandat i riksdagen.
Låt oss beta av dessa s.k. mittenpartier.

1. Miljöpartiet som uppenbarligen hamnar i vilken säng som helst för att med rent naiva argument som t.ex. att vi ska vara ett föregångsland i världen, men prostituerar sig och var stödparti för den moderatledda regeringen tidigare. Men nu har man fått ministerposter under socialdemokraterna – grattis!
2. Kristdemokraterna, lever en allt mer tynande tillvaro och det skulle förvåna om de når upp till 4%. Kanske om deras kärnväljare med kristna värderingsgrunder inte hinner gå till sina fäder innan valet. Kanske kan de klara sig kvar om man får diverse stödröster, men annars är de rökta.
3. Folkpartiet. Man måste tillstå att de har en bra partiledare. Björklund, en gammal militär som bara fungerar och är bra. Men det som talar emot folkpartiet är avsaknaden på klar politik. Dessutom har vi just folkpartiets historia som inkluderar de flesta, samarbete med i stort sett alla och det lilla stödpartiet i alla regeringskonstellationer.
4. Centern har ju Annie Lööf som partiledare. Politiken är minst sagt oklar och en blandning av kommunism och miljötalibanism. Lööf kan slänga ur sig vilka dumheter som helst utan att blinka för att verka trovärdig. Men precis som övriga partier i denna kategori är det minst sagt oklart vilken politik man står för. De som röstar på Centern gör det sannolikt för att Lööf verkar självsäker, men tittar man bakom fasaden är det bara trams och populism.
Man kan summera dessa partier med en grå massa eller amöbor. Kanske för väljare som tvekar vid valurnan, eller vad det må vara. Klart är dock att den som lägger sin röst på något av ovanstående partier gör nog bäst i att stanna hemma, och ligga på den berömda soffan.
Vi har även vänsterpartiet. Det är ett intressant parti. Man lever i någon form av naiv bubbla från verkligheten 2018. Man kommer sannolikt klara 4%-snaran nästa val. Detta är en aning märkligt då man förespråkar förstatligande av i stort sett allt. Man påtalar alla saker man kan förstatliga ska förstatligas, och varenda nackdel med privatiseringar eller vinster som hamnar hos företag eller privatpersoner är givetvis en ren stöld från samhället. Alla kopplingar till Stalin eller Mao nämner man inte, ej heller rena diktaturstater under kommunistisk flagga, partiet samröre med forna östblocket ej heller. Men man är aldrig sena att klistra nazistiska rötter på SD, samtidigt som de egna rötterna är minst sagt svarta.

Så låt mig gissa vad som kommer att hända efter valet 2018. Sossarna och ”nya moderaterna” landar på runt 20%, SD likaså. Då har vi en koalitionsregering med Kristersson eller Löfvén som statsminister, ty nyval törs man inte riskera då SD gått så starkt framåt. Därefter kommer man fiska bland amöbapartierna i mitten eller till vänster efter majoriteter, folkpartiet som huvudsakligt stöd till moderaterna, och vänsterpartiet och miljömupparna till sossarna.
Det kommer som vanligt att heta ”ta ansvar för den uppkomna parlamentariska situationen”, vi måste ha ett styre ”över partigränserna” för att lösa problemen, och annat svammel. I regeringsförklaringen kommer givetvis floskler som "utmaningar", d.v.s problem man ställt till med. "Integration", alltså döljande av ytterligare ett problem man orsakat. Kanske även "samarbete över partigränserna" och annat svammel. Och ett tips; "strukturella utmaningar", alltså gängkriminalitet i ghettoområden man skapat. Satsningar på olika flumåtgärder. 

Inga kommentarer: