måndag 2 mars 2009

Jättarna på hal is

Vad trött jag blir på den här historien. De som under en massa år legat som mellanhänder mellan upphovsrättsinnehavare och slutkunderna kan inte längre tjäna storkovan på att tillverka en skiva för en spottstyver och sedan sälja densamma för rena ockerbelopp. Man hävdar alltså upphovsrätten emedan det är ens egen kassakista man egentligen värnar om.

Så jättarna är ute på hal is. Tekniken har sprungit ifrån dem. Desperat i rättegången mot TPB anför man hur mycket pengar man anser sig ha förlorat. Precis, vi snackar alltså om hur mycket pengar de tjänar på att knappt röra ett finger, ha någon talang eller en ens betala upphovsrättsinnehavarna mer än man absolut måste. Man har blivit rika på detta under åren.
För det första spelar det ingen som helst roll vad domslutet blir mot TPB. Man kan enkelt flytta verksamheten till Burundi, Oagadogou eller någon annanstans dit utdaterade lagar inte når. För det andra ger man sig alltså på en internetoperatör, vilket man kan läsa på denna länk: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2541343.svd.

Ursäkta hur desperata får man bli? Vad är nästa steg? Tillverkarna av datorerna, tillverkarna av kablaget, tangentbordstillverkare, de som hyrde ut huset, Microsoft som gjort operativet, fildelningsprogrammet, eller varför inte Gud Fader? Det finns säkert en hel del delaktiga om man fiskar efter vilka som gör något möjligt. De som i själva verket gör kopieringen finns det ju ingen chans att komma åt. Vi skriver alltså 2009, men det finns det tydligen vissa som kramar plånboken som inte fattar, och tror att man kan sitta i mitten på ett informationsflöde och bara tjäna pengar.

Nej, det finns inga tillverkare av trattgrammofoner, fonografer, kassettbandspelare eller saker som helt enkelt gått ut tiden p.g.a. teknologins utveckling. Nu råkar skivbolagen blivit så rika under åren på sin verksamhet att de vill göra allt de kan för att stoppa informationsflöden och teknisk utveckling. Desperata och baserande sin sak på lagar som givetvis inte är uppdaterade utan baserade på teknologi och kopieringssätt som inte längre finns. Sorgligt att se…

Men om man nu flyttat TPB till Burundi, och plånbokskramarna trots detta vill försöka stoppa verksamheten via internetleverantörer eller så… Tja, då är det ju en smal sak att koppla på tung kryptering (RSA/PGP eller så), så är det problemet löst.

Den som står i vägen för teknikens utveckling är dömd att förlora.

Inga kommentarer: