måndag 15 mars 2010

Frihet?

Moderatbloggare Kent från Örebro, utlyste på denna länk, önskemål på temat ”frihet”.

Jag drog mig då till minnes en sak en busschaufför sade till mig för många år sedan. Denne busschaufför körde charterbussar till Sydeuropa, och hade varit med en massa år. Till saken hör att detta utspelade sig i slutet på 70-talet, då alla i Sveriges rike var lyckliga över att den hatade diktatorn Franco i Spanien hade tagit ner skylten. Hans styressätt och diktatur hade hatmålats i årtionden av svenska politiker (i synnerhet av Olof Palme), och i massmedia.

Chauffören sade ungefär så här:
”I Francos Spanien, kunde man köpa sig en bit mark, slå upp ett hus, så stort man vill, måla det som man vill, utan några som helst krav på normer eller godkännanden från myndigheter. Allt så länge du inte stör någon. Det enda du inte får göra är att snacka skit om Franco så folk hör det.
I Sverige är det svårt att köpa mark där man vill, för att bygga något finns det en massa byggnormer, standarder som ska följas och nämnder och myndigheter som ska blanda sig i med sammanträden, besiktningar och godkännanden, när det gäller husets utformning, placering, färgsättning, el- och vvs-standarder, isoleringar, brandskydd med mera. Det mesta är helt enkelt förbjudet. Men det enda som är fullt tillåtet, är att prata skit om Palme.”

Så då är frågan vilket land som har mest ”frihet”…

Ganska tänkvärt tycker jag. I synnerhet som den sittande regeringen drivit igenom FRA-lagen, IPRED, och nu har vi en justitieminister som tydligen struntar i vad lagrådet rekommenderar, och ska kunna tvinga minderåriga till narkotikatester. Tidigare regering jobbade hårt för Bodströmsamhället, med avlyssning och övervakning. Kameror spikas upp i städerna för att kunna övervaka medborgarna, och dessa kan antagligen redan känna igen ansikten, så att storebror vet var du är.

Vi har snuttefilten ”personnummer” som gör att alla register kan samköras om så önskas av myndigheterna för att ha full kontroll på allt du gör. Ingen vet hur många register det finns, och du har ingen aning om hur många du är med i.

Du vet lille medborgare – har du bara rent mjöl i påsen behöver du inte bekymra dig. Storbror vet alltid ditt bästa…för din egen skull. Svensk frihet i ett nötskal.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den sk frihet som vi har i Sverige ger jag inte mycket för. Ex. du får egentligen inte tycka illa om invandrare, för då är du rasist. Du får inte ladda ned en låt för då är de helt plötslligt en skurk. Om du får inbrott och tjuven råkar bryta benen på din uppfart, för att du inte sandat, då åker du dit på skadestånd till tjuven, fast denne kommit oinbjuden till ditt hem. Om du försvarar en närstående som blir attackerad, då är du skyldig till misshandel. Om någon attackerar dig i ditt hem och du slår ner vederbörande, så denne blir medvetslös, så har du använt mera våld än nöden kräver och åker själv dit. Om du hjälper någon som är i nöd, ex håller på att bli strypt, då är du verkligen illa ute, risken att du ska få högre straff än förövaren är jättestort. Om du i alla lägen använder mer våld än nöden kräver så åker du alltid dit, du får ett högre straff än den som utförde brottet. Kalla inte det för frihet för det är det inte.

Vad är det för frihet, du får inte välja husfärg om du bor inom stadsplanelagt område, för då har stadsarkitekten bestämt hur det får se ut. Du har egentligen inga rättigheter alls i detta sk frihets land.

Ann-Marie sa...

Kan inte annat än hålla med till 100% med både inlägget och ovanstående kommentar. Och Francos frihet låter bättre. Tänk så hjärntvättade vi blivit under alla år.

Unknown sa...

Tack för kommentarerna!
Jag kan inte annat än att hålla med. Sorgligt nog.

Eftersom jag vuxit upp i Stockholm, vet jag att man bara sticker från alla typer av problem, det är enklast så. Även om någon står med spikskor och hoppar på en gammal dam. Blandar man sig blir det bara skit och problem.
Sedan undrar man varför folk inte har mer civilkurage. Himla konstigt, när man bara kan få skit för allt man försöker göra för att hjälpa någon, eller föhindra brott som behås.