måndag 25 februari 2013

Viks är kul


Viks är en rolig man (länk). Han har ju kört med olika provokationer för att se var gränsen går och acceptansen för vad som är konst och när religiösa åsikter eller trosinriktningar reagerar aggressivt. Så han fortsätter att provocera. Eller egentligen gör han inte det – det är nämligen så att han har rätt att publicera vilka bilder han vill så länge de inte strider mot svensk lag. Han provocerar ingen utan använder sig av den tryck- och yttrandefrihet vi har enligt lagen.

Jag har påtalat det tidigare; problemet är att vissa muslimer anser att deras religion står över svensk lag. Enligt koranen är det givetvis inte accepterbart att ens göra någon form av illustrationer av deras profet, och givetvis än mindre koppla honom med djur muslimer anser som smutsiga som grisar och hundar.

Kopplingen är en gammal skrift som är runt 1400 år gammal och av någon konstig anledning fattar man inte att så gamla skrifter har ingen förankring i dagens västerländska samhälle och än mindre i ett demokratiskt samhälle som fundamentalt bygger på att människor ska ha rätt att uttrycka sina åsikter och att saker ska kunna diskuteras. Allt är en bas för det demokratiska samhället, och härvidlag har vi en direkt kollision med koranen, imamer som ska tolka en skrift från 600-talet och tala om för medborgarna vad som är rätt resp. fel.
Jag tror både du och jag kan se det konstiga resultatet av detta varje dag. Kvinnor som, av sina män eller imamer tvingas gå runt med en viss klädsel för att inte vara utbjudande för män. Till och med den mest extrema form av detta börjar finnas i form av kvinnor som går runt som kringvandrande sopsäckar med titthål.
Jag var med under ”kvinnans frigörelse”. Kvinnor som ville vara hemmafruar skulle tvingas ut i arbetslivet och idag pratar man om kvoteringar till bolagsstyrelser.
Var är ni nu 68-vänsterns barrikadkvinnor, Gudrun Schyman och andra som stod upp för kvinnans rättigheter och jämställdhet? Elda pengar går tydligen bra, men att kvinnor betraktas som ägodel, ska kunna tillrättovisas med våld, och tvingas gå runt enligt männens regelverk och godtycke är tydligen accepterbart i Sverige 2013, eller hur? Gäller inte svensk lag om jämställdhet och diskriminering här?

Vilks provocerar ingen - han följer lagen och den som inte gillar den har kanske problem, men den gäller, och står i alla fall ett tag till förhoppningsvis över extrema muslimers åsikter i detta land.

Inga kommentarer: