måndag 21 juni 2010

Stöd till aktionen Ship to Gaza?

I dagens SvD på denna länk kan man läsa att Svenska Hamnarbetarförbundet kommer att inleda en veckolång blockad mot Israeliska varor.

Vad håller man på med? Detta är ett rent politiskt utspel som inte har ett dugg med svenska arbetare att göra, och är klart olagligt eller ska klassas som arbetsvägran. Det skadar både Sverige som land och vår export och importindustri.

Det är helt irrelevant vad Hamnarbetarförbundet eller deras medlemmar tycker om Israel eller Ship to Gaza. De har ett arbete att sköta och gör de inte det är det arbetsvägran.

I konfliktsituationer har fackföreningar rätt att ta till konfliktåtgärder mot arbetsgivarna som strejk, och arbetsgivare kan då svara med lockout. Detta tillhör den svenska avtalsrörelsen om parterna inte kan komma överens, men politiska utspel som detta är inget fackföreningar har med att göra.

Om jag hade varit arbetsgivare åt dessa hamnarbetare, hade jag omedelbart varnat dem med hot om avsked för arbetsnedläggelse, och dessutom stämt hamnarbetarförbundet för uppvigling, och krävt skadestånd för alla avsiktligt försenade varor.

Hamnarbetarna är anställda för att göra ett jobb, passar det inte bör de ombedjas leta efter något annat arbete (kanske på LO-borgen), där de kan få utlopp för sina politiska åsikter.

Vi har idag en borgerlig regering, och det är dags att någon minister ingriper och talar om var "ribban ligger". Det går inte att ha ett land där arbetarna vägrar befatta sig med olika saker, eller utföra arbetsuppgifter baserat på sina politiska åsikter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu väntar jag med spänning på att hamnarbetarna ska bojkotta varor från Marocko, Kina, Sauda Arabien med flera.

/Markus

Prytz sa...

Det finns fler dimensioner på ett problem som detta.. Någonsin hört talas om mänskliga rättigheter tex?