onsdag 25 augusti 2010

Polisens prioriteringar

Jaså, nu står man handfallna? Detta är ett typiskt exempel på hur det blir när politiker får styra.
Det är nämligen så att polisen har under årtionden omorganiserats, och diverse omprioriteringar gjorts.
Slutsatsen blev att man fullständigt struntar i brott som drabbar medborgarna, emedan man fokuserar på diverse fjantiga trafikförseelser.

Detta kan i allmänhetens öron låta konstigt, men polisens jobb är att hålla ner kostnaderna för staten, landsting och kommunerna, inte skydda medborgarna från brott.

Man kan enklast förklara det så här; varje invalidiserad i samhället kostar samhället enorma kostnader. Alltså gäller det att se till att så få skadas i trafiken som möjligt. Hastighetsövervakning, plåtpoliser, nykterhetskontroller, bilbältes, däcksmönsterdjups-kontroller m.m. är svaret. Man har något klurigt poängsystem man jobbar efter. Alltså har vi ett rent förbyggande arbete, där ingen skadats och egentligen inget hänt, men den som råkas köra några kilometer för fort och ha druckit en pilsner straffas på samma nivå som en mördare. Det är ju i förebyggande syfte för att spara pengar till staten/samhälle/kommunerna, och då måste det vara riktigt avskräckande straff.

Givetvis måste man lägga lite resurser på våldsbrott, men inte mer än vad nöden kräver för att upprätthålla bilden att man är till för att skydda medborgarna.

Om det däremot de facto inträffat ett brott, men kostnaderna inte berör samhället, utan kommer täckas av privatpersonen eller dennes försäkringar, gör polisen inte ett dyft. Som en följd av detta vet alla att det inte är mödan värt att rapportera mindre brott, om det inte försäkringsbolaget är inblandat och skadan är mer kostsam än självrisken. ”Mörkertalet” stiger givetvis med denna vetskap hos medborgarna. Brott lönar sig inte att ens rapportera.

För att summera; hur många fälls varje år för diverse trafikförseelser, och vad är straffen? Hur många fälls för brott som stöld, inbrott, bilstöld el. dyl. som inte kostar samhället ett öre?

I det aktuella fallet, beträffande inbrotten i Västerort kan bara konstateras att polisen inte kommer att ens utreda, eller lägga ner mer än lite byråkrati på problemet. Bekymmersamt, oroväckande o.s.v. är ju lätt att säga och kostar inget.

Så; två frågor till polisen. Fråga 1: Vad är uppklarningsprocenten på bostads, villainbrott, bilstölder hur många fällande domar finns på kravallerna i miljonprojektsområdena? Fråga 2:

Hur många fälls för trafikbrott varje år, utan att någon eller någon skadats?
För länge sedan hade man en reklam kampanj från polisen; ”Polisen – samhällets skyddsombud.”
Det är kanske dags för en ny kampanj: ”Polisen – myndigheternas pengasparare.”

Intet ont om den enskilde polismannen/kvinnan dock. Hon/han lyder order.

Inga kommentarer: