fredag 16 oktober 2015

Slut på "Socialister Light"?

Det är liksom lite kul när moderaterna börjar fatta läget. Under ett antal år har man alltså haft en helt värdelös lag om anställningstrygghet. Denna lag har kringgåtts genom att företag som egentligen inte gör ett dyft tillhandahåller arbetskraft för det mesta.
Vi pratar alltså inte om personer som egentligen tillför någon kompetens eller hjälper till vid toppar i belastningen utan företagen har helt krasst valt att lägga ut jobbet som en vanlig HR-avdelning kan göra på bemanningsföretag. Personerna blir sedan anställda av bemanningsföretagen och har i praktiken ingen anställningstrygghet alls. Bemanningsföretagen ägnar sig alltså åt en form av bulvanverksamhet, men otrygghet för den uthyrde som följd.
Men ovanpå det inträffar två saker; Bemanningsföretagens personal ska åxå ha lön. Men de utför egentligen inget kreativt arbete alls eller ens ett arbete som behövs, utan bara har dessa arbeten för att man hittat en effektiv väg runt lagstiftarens intention med LAS. Problemet är alltså att företagen tar den högre kostnaden för en person mot möjligheten att kunna sparka personen med kort varsel, mellanskillnaden hamnar i bemanningsföretagens fickor eller betalar deras verksamhet generellt. Bemanningsföretagen fungerar alltså bara som en bulvan för att man ska kunna kringgå lagstiftarens avsikt; att skapa anställningstrygghet.

Ovanpå detta har vi personer som är arbetslösa, men som företag gärna tar emot som ”praktikanter”. I min bok är en praktikant kopplad till vanligtvis någon yngre som ska lära sig ett yrke på plats genom att just praktiskt vara med den eller de som kan det. Fördelen ur företagens aspekt är att man kan plocka in dem gratis. En arbetslös kan alltså tvingas till att ta en praktikplats för att inte gå miste om sin ersättning.

Undertecknad har råkat ut för två ”praktikanter” från arbetsförmedlingen. Den ene var forskare på runt 50 år med lång arbetslivserfarenhet och stor kunskap. Sannolikt hade denne större kunskap än den lokale avdelningschefen beträffande det mesta. Den andre i samma ålder, stod bakom mig en dag och sade spontant ”Det där kan man få ut med andraderivatan”. Personen i fråga hade uppenbarligen mer kunskaper än som behövdes för arbetsuppgifterna jag brottades med. Jag kan dock konstatera att det var ett helt riktigt påstående och jag fick reda på att personen hade två högre universitetsutbildningar.

Men det visst är det fiffigt att tvinga ut arbetslösa som ”praktikanter”? Man både döljer arbetslöshet i form av arbetsmarknadstekniska åtgärder, man ger företagen gratis arbetskraft för skattepengar och dessutom förolämpar man personer genom att tvinga dem till arbetsuppgifter de är överkvalificerade för.

Men nu har vi hört en massa svammel och rena skrönor ett antal år om att Sverige behöver arbetskraften som kommer hit. Först var det för att torka 40-talisterna i häcken på långvården, sedan var det att varenda taxichaffis i Malmö egentligen var läkare och nu ska tydligen alla ersättas av invandrad personal. Det är ett sorgligt faktum att svensk vårdpersonal, lärare och generellt alla inom statlig, landsting och kommuner söker sig till andra yrken eller länder p.g.a. för taskiga löner. Sjuksköterskor och barnmorskor är ett typexempel.
Så mycket för LAS, och det glädjer mig att i alla fall MUF lyckats sätta stopp för (
länk), och insett att denna idiotlag aldrig borde funnits.

Det var bättre med de gamla moderaterna som jag några gånger röstade på – de ”nya moderaterna” ger jag inte ett skit för. ”Socialister Light” är en bättre benämning.

Inga kommentarer: