tisdag 9 april 2019

Ca 1 promille


Detta lilla land står för runt en promille av den globala klimatpåverkan. Vad vi än gör spelar det ingen som helst roll globalt, det är bara ett spel för galleriet och ett rent idiotiskt sådant. Man kan givetvis även ifrågasätta hela problemet, och med all rätt. Men det får vi ta en annan gång.

Nu har vi alltså en regering med miljömuppar som har hittat på ett ”klimatmål” och baserat på detta hittar man på olika pålagor eller öser ut pengar på flumprojekt.
Hela problematiken känns igen från Olof Palmes regering där man skulle vara det lilla världssamvetet och en ideal förebild för världen.

Vi som varit med ett tag och råkat ut för företagens budgetflum, vet att verkligheten oftast blir annorlunda än budget. Det är inget egenvärde med en budget, det är och förblir en gissning om framtiden. På precis samma sätt förhåller det sig i detta fall; man har flummiga visioner om framtiden som man försöker anpassa sig till. Men det är värre än så, man ska tvinga medborgarna med piska och morot att tro på flummiga framtidsversioner, och kommer med budgetar som sträcker sig massor med år i tiden framåt. Sedan ska verkligheten anpassas efter detta flum.
Man kan rimligtvis inte vara så korkad att man tror att det lilla Sverige påverkar globalt har minsta påverkan. Det nysvenska ordet ”Klimatklivet”, tror jag inte lurar någon. Miljömupparna är inget annat än en extrem sekt som saknar realistisk anknytning. Som sagt, man tror att världens stormakter och andra länder ska följa efter vilket i dagsläget bara att binda ris på egen rygg, naivt och saknar helt verklighetsförankring. Men det är givetvis bra att svamla om ”klimatångest”, ”klimatpåverkan”, sätta upp flummiga mål "klimatklivet" och sedan hävda att mer pålagor (skatter) behövs för att ”vi ska uppnå klimatmålen”. (länk)

Först var det svammel om elcyklar och man plöjde ner massor med pengar på detta, skattepengar som hamnade i fel fickor. Nu är det solceller. Visst, fungerar kanske sommartid men under hela vintern under snö och när el behövs som mest ger de inte en Watt. Den energi som genereras under sommaren går inte att spara till vintern. Vindkraftverk kostar stora belopp initialt och ger givetvis el momentant men vad är det som säger att det blåster som mest när det behövs mest el? Vad är pay-back på ett vindkraftverk i jämförelse med kärnkraften och kostnaden per kWh, inkluderande byggkostnaderna?

Elbilar är ett stort skämt. Det går inte att åka långt med dem t.ex. på semester. Batteriernas framställning är rent miljöovänlig. Men framför allt är inte elnätet dimensionerat för att ladda elbilar.

Men kärnpunkten är faktiskt att detta lilla land har en helt försumbar global klimatpåverkan, vad vi än gör och hur mycket flum än miljömupparna hittar på med sin klimatångest. Det är bara att fatta.

Man kanske ska tillägga att vi varje år importerar miljontals ton sopor till detta land som eldas upp i värmeverken. Tror någon att det inte genererar växthusgaser?

Inga kommentarer: