söndag 21 april 2019

En nackdel med demokrati

Ett rökfritt Sverige 2025? (länk) Jag vill minnas en gammal nu död socialdemokratisk politiker och statsminister som yttrade; ”Demokrati innebär inte bara makt utan därmed följer ett ansvar.”. Vidare har vi ytterligare ett uttalande som jag må tillskrivas; Kommunism är när människorna är till för samhället och inte samhället för människorna. Kanske har någon sagt något liknande någon gång men det är en tvivelsutan och vilket fallet nu är, ren sanning.Som rökare i en massa år tar man ansvar för att inte störa andra; man röker inte i bussköer eller på restauranters uteplatser om det riskerar störa andra. Man betalar över 60 kr för 20 cigaretter idag, varav sannolikt 80% är ren skatt.  Man råkar ut för antirökidioter som på 50m utomhus får syn på att man röker och känner sig störda. Man kastar inte fimpar/filter omkring sig.

Men nu är det ju så att vi har demokrati och genom vilka demokratiska forum som helst kan man förbjuda rökning. Tänk – någon kanske kan känna sig lite störd eller känna en lukt.

Man har vartenda cigarettpaket med hemska bilder om vad rökningen kan orsaka., och man berättar om hur många rökningen dödar. Samtidigt tar givetvis staten in enorma pengar varje år på just tobak, och tar vi det rent ekonomiskt är sannolikt rökning en god affär för samhället.
Anledningen till att jag påstår detta är att en rökare har under sin levnad betalat ett enormt belopp innan han/hon dör och vidare är det inte mycket snack t.ex. vid diagnosen lungcancer; 6-9 månader sedan är det slut. Inte mycket till behandling, lite cytostatika, strålbehandlingar och röntgen.
Men om nu rökare dör i förtid, är det inte precis vad politikerna önskar? Folk lever ju längre och det snackas om att höja pensionsåldern. Alltså, tar man ner skylten när man fyllt 65 år detta en ren vinst för samhället, då man inte behöver uppbära pension eller belasta långvård/äldervård en massa år. Krasst? Javisst! Men realistiskt.

Så nu har man ånyo en flummig framtidsvision som givetvis kommer att orsaka högre skatter på tobak; ”ett rökfritt Sverige till 2025”. Flummeriet känns igen när det gäller växthusgaser. Så låt oss igen ställa oss frågorna, är samhället till för människorna eller är människorna till för samhället? Medför demokrati inget som helst ansvar för minoriteter av de styrande?

Häxjakt på rökare läste jag även - visst är det så.


Inga kommentarer: