tisdag 1 december 2009

Fattar hon vad hon säger?

"Sveriges integrationsminister är inte särskilt orolig över att en liknande situation ska uppstå i Sverige.
– Tack och lov har vi inte den typ av system som finns i Schweiz. Fundamentet för vår demokrati är mer robust.
Partierna och riksdagen fungerar som filter.
Folkomröstningar kan vara bra, men här har man använt det felaktigt i ett populistiskt syfte. Det är farligt för demokratin."

Citatet är från DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/integrationsminister-nyamko-sabuni-minareter-schweiz-1.1005060

Vad menar hon egentligen? Om man nu härleder ordet demokrati från grekiskan så betyder det; folkstyre, från de två orden ’demos’ och ’kratos’.

Att tillåta folkomröstningar när utslaget eventuellt inte passar politikerna är alltså ”farligt för demokratin”. En majoritet av folket fattar alltså inte sitt eget bästa, men det gör politikerna.

Tack ministern! Jag är alltså en ren idiot utom på valdagen, då har jag ett litet och tillfälligt värde, annars vet jag inte mitt eget bästa.”Tack och lov”, kan hon ju säga som politiker.

Förresten, hur var det nu (igen), med demokratin i Vellinge. Migrationsminister Billström gör en generalmiss och ’råkar’ ha massor med fler insmugglade flyktingar än han kan ta hand om.
Då kör man över de demokratiskt valda politikerna i Vellinge med partipiskan, och partisekreterare Schlingmann i brev hotar landets alla kommuner med att om de ”inte visar sin goda vilja” med att ta emot flyktingar, blir det mer statligt styre (alltså man hotar med att ändra kommunallagen). Vad säger KU om sådana uttalanden?

Om jag vore schweizare skulle jag snarare säga: ”Tack och lov att vi inte har den typ av system som finns i Sverige.” Det färska exemplet från Vellinge är så lång från demokrati man kan komma. Faen vet om inte ren korruption är mer demokratiskt.

2 kommentarer:

Red. sa...

Nyamko Sabuni säger också (enligt DN):

"Den grova retoriken och inställningen mot det muslimska folket hittar vi inte i Sverige även om det finns partier och enskilda som försöker sprida en fördomsfull bild av muslimerna även här."

Nyamko Sabuni betraktar alltså muslimer som ett "folk", vilket är en lika intressant som obehaglig glidning. Hon öppnar med detta för att man ska kunna åtala kritik mot islam enligt lagen om hets mot folkgrupp.

Nu är muslimer inte ett folkslag, utan består av massor av olika folk som har samma till religion kamouflerade ideologi. Och den ideologin måste kunna kritiseras, precis som alla andra ideologier.

Ulmerkotten sa...

Nix, det går ju inte. Klart att månggifte ska tillåtas (eller hur), det ska byggas minareter där det finns minst en muslim, alla kvinnor ska tvingas ha burka o.s.v.

Alla som är däremot är ju fiender och får nu sådär 500.000 muslimer emot sig. F.n. är det i.o.f.s. väljare som det smöras för men...