söndag 6 december 2009

I rävsaxen

I dagens Svd, http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3897699.svd, och DN, http://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-varnar-schweiz-efter-minaretforbud-1.1008527, kan man läsa att Irans utrikesminister, Mottaki, kontaktat sin schweiziska motsvarighet Calmy-Rey, med anledning av att schweiziska folket röstat mot byggandet av minareter i landet.
  • Här är lite vad Mottaki lär ha anfört: Bland annat ska han ha sagt att ett förande av ett förbud mot minareter gick "emot anseendet för ett land som påstår sig vara förespråkare för demokrati och mänskliga rättigheter". Mottaki ska även ha sagt att Schweizs image kan skadas om förbudet efterlevs.
  • "Värderingar som tolerans, dialog och respekt för andras religioner bör aldrig gå till folkomröstning.”

Det är till att kasta ”sten i glashus”, och om vi drar oss till minnes valet i Iran för ett halvår sedan, anklagades de styrande för omfattande valfusk, vilket utmynnade i stora demonstrationer, fängelsedomar m.m.
Nu på måndag ska man tydligen stänga ner Internet för att man fruktar demonstrationer.På den demokratiska grunden står alltså Mottaki, och ska tala om för det land i världen som sannolikt har den mest och bäst fungerande demokratin som finns, att de ska ändra sin lag för att utslaget från folkomröstningen inte passar de styrande i Iran.

Vidare har Iran sin lagstiftning på koranen och landet styrs till stor del av religiösa ledare. Lite historik är ju även acceptansnivån av Salman Rushdie, och Muhammedteckningarna.

Schweiz har alltså en mycket gammal tradition vad beträffar folkomröstningar, och lagen fungerar så att om någon/några samlat 100.000 namnunderskrifter gällande en specifik fråga, måste det hållas folkomröstning. Man har även en tradition om folkomröstningar på lokal och kantonsnivå i frågor när så är påkallat.

Man ska även komma ihåg att frågan inte handlar om rätten att utöva sin religion, utan höga byggnadsverk, vilka inte tillhör varken schweizisk kultur, religion eller arkitektur.

Nu har alltså svenska politiker hamnat i en rävsax. Multikultisnacket från 70-talet, massor med muslimer som väljare, avfärda Schweiz som demokrati och hålla med Iran som samtidigt håller på att bygga kärnvapen, kravaller i miljonprojektsområdena och massor med ”flyktingar” man inte vet var man ska göra av. Och som lök på taxen en integrationsminister Nyamko Sabuni, som inte ens verkar fatta vad demokrati är, och tror att politiker står över demokrati med sin vishet.

Det blir nog bara till flyta runt helt oförstående och svamla, till dess valboskapen glömt frågan, och ägnar sig åt att spela Bingolotto, hästar, eller får tycka till om Silvias nya hattkollektion såsom man styrs av Pubvlic Service. Det är nämligen svensk demokrati – folkomröstningar tillåts inte till förmån för de upplysta politikerna som vet vad som är bäst för dig, lille medborgare. -och glöm inte betala TV-licens.

2 kommentarer:

Jolalus sa...

Av dom reaktioner i media och i Schweiz som nu hörs så verkar motståndet mot minaretbyggen och andra lallande grupper som piper om religionsfrihet och demokrati vara befogat. Det talas nu om en utbredd rädsla i Schweiz och Europa för våldsattacker och aggressiva reaktioner från Muslimska länder.

Hallå!

Borde detta inte vara en varningsklocka om att sätta ner foten ännu mer. Hur kommer det sig att den Muslimska världen alltid reagerar med aggressivitet när den anser sig diskriminerad och "kränkt"?

Demokrati och integration - jovisst, tjena.

Ulmerkotten sa...

Instämmer! Islamism börjar på många sätt bli mer skrämmande än kommunism.
En ideologi eller religion som inte tål kritik eller diskussioner är bara en form av fanatism och måste stoppas.
Eller hur var det med Salman Rushdie, muhammedbilderna, eller minareterna?