söndag 27 december 2009

Men hur ser framtiden ut?

Jaha, då var det dags för en leverans igen. Man kan läsa om den i dessa artiklar:http://www2.unt.se/article/1,1826,MC=16-AV_ID=998132,00.html?from=latestnav,http://www.dn.se/nyheter/sverige/flyktingar-dumpades-i-skogen-1.1019680#article-readers,http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/nyheter/artikel.asp?Artikel=3334898 och http://www.svd.se/nyheter/inrikes/flyktingar-dumpade-i-skogen_3995869.svd.

Eftersom nu Internet är ett ytterligt redskap för informationsutbyte medborgarna emellan, är det svårt för pressen att sopa denna historia helt under mattan som man gjort tidigare. Men man har nu bytt taktik; Det gäller alltså att måla upp hur synd det är om dessa stackars flyktingbarn, och artiklarna ovan spinner givetvis på att de varit inspärrade i en container, att de blivit ’dumpade’, att de inte visste vart de skulle gå, att de var medtagna, gå i djup snö o.s.v. Samt givetvis att den lokala församlingen ställt upp med alla förnödenheter de behövt.

Allt givetvis för att spela på solidaritetssvammel, och att läsarna ska tycka synd om dem i juletid och ställa sig frågan hur de kan hjälpa sådana här stackars flyktingbarn. Som lök på laxen har de tydligen svarat att det var ”Very expensive!” att bli smugglade till Sverige. Stackars dem…

Jag har tidigare bloggat om detta ämne, http://ulmerkotten.blogspot.com/2009/12/nu-far-det-vara-nog.html, och vidhåller att detta är en ren organiserad människosmuggling av krasst ekonomiska skäl. Minst 95% av de som kommer till detta land på detta sätt uppfyller alltså inte de internationellt stipulerade reglerna för att klassas som flykting.

Nu lever vi alltså i demokratins högborg, har man fått lära sig från småskolan, med yttrandefrihet, fri press, tryckfrihet och Public Service som tillhandahåller objektiva nyheter. Den senaste tiden har dock denna bild börjar knaka i sömmarna.

Om vi skruvar tillbaka klockan några hundra år hade vi ett feodalt samhälle, som var uppbyggt enligt pyramidprincipen. Kungen var högst upp, därunder adeln, godsägare o.s.v. ner till den lille bonden som stod längst ner, och som hade ett mycket begränsat informationsflöde. I princip kom all information från ’ovan’ och kommunikationen med andra var mycket begränsad. Tyckte några bönder något som inte stämde med dekreten, var det mycket lätt att kväsa för godsägaren, och ingen behövde veta att det hänt, eller sanningen om varför. På samma sätt fungerade varje nivå i pyramiden, och det var alltså den som satt i en högre nivå i pyramiden som skulle se till att undersåtarna inte opponerade sig, eller utbytte opassande information.

Med tillkomsten av olika nyhetsmedia, först tidningar på 1800-talet, var det därför direkt förbjudet att tillhandahålla information som inte passade sig, och det generella har givetvis varit att ha kontroll över media på olika sätt. Det var alltså inte fråga om vad medborgarna ville ha, det var fråga om vad de styrande tillhandahöll.
Med tillkomsten av etermedia, först radio var det därför en självklar sak att denna skulle vara statligt kontrollerad och tillhandahålla precis det som myndigheterna ville. Nyhetsrapporteringen var givetvis opartisk och objektiv. Någon kanske kommer ihåg ”Radio Nord”, som effektivt tystades trots att det enbart var fråga om underhållning.

Samma sak blev det givetvis med TV:s tillkomst, och det var aldrig tal om att tillåta annat än statlig information för medborgarnas bästa, givetvis även i detta fall objektivt och opartiskt.

Tidningarna kunde och kan kontrolleras framför allt på två sätt; dels är de kopplade till ett politiskt parti, vilket innebär att de inte tillåts ha någon annan åsikt än den partilinje partiet på högre ort bestämt, och vidare införde man ”presstöd”, vilket är ett utmärkt sätt att ha ett latent hot vilande över tidningar, innebärande att ”om ni trycker något opassande kommer ni bli av med presstödet.”

Med tillkomsten av satellitkanaler och reklam i radio-TV blev bilden en aning mer komplicerad. Men nota bene, politikerna höll och håller Public Service under armarna som en snuttefilt, och hur denna finansieras är idag sagt rent larvigt för att inte säga lagvidrigt.

Men nu har ett fenomen uppstått som myndigheterna inte kan hantera – Internet. Medborgarna på gräsrotsnivå kan alltså utbyta information om saker, sekundsnabbt, över gränser och vidare diskutera riktigheten i media och den information myndigheterna tillhandahåller. Alltså en mycket skrämmande utveckling. Hela korthuset håller på att rasa, den gamla feodala informationsspridningen från toppen gäller inte längre, och man försöker krampaktigt ge sken av att så är fallet, och hela debatten runt de ”ensamkommande flyktingbarnen” är ett strålande exempel.
Medborgarna kan utbyta information genom bloggar och införskaffa sådan enkelt via nätet och det framstår mer och mer som politikerna sitter på en krutdurk. Detta både vad beträffar den förda invandringspolitiken samt hantering av media och direktiven som uppenbarligen gått ut.

Men vad värre är – medborgarnas förtroende för media har rubbats. Detta blir för var och en uppenbart som fått sina kommentarer och blogglänkningar raderade av tidningar som nitiskt följer direktiven från ovan. Man kommer alltså fortsättningsvis ifrågasätta all den information man får via ”vanliga” media och söka kompletterande information om vad som skett via Internet och alternativa nyhetskanaler. Detta kommer givetvis inte gillas av de regerande politikerna, som av hävd är vana att kunna tillhandahålla den information till medborgarna som passat.

Så vad står då på agendan? Gradvis minskande av vad som tillåts på Internet? Skumma raderanden av bloggar, email, debattinlägg, förbud mot kryptotrafik, oförklarliga låsningar av IP-adresser, eller?
Om nu (s) kommer till makten nästa val, finner jag inga av dessa alternativ omöjliga, för din ”egen skull” lille medborgare.

Tja, jag får fundera lite runt detta och får be att återkomma.

Inga kommentarer: