tisdag 22 december 2009

Korthuset står labilare

Flyktingdebatten har på många sätt belyst vad som händer i detta land. Man jobbar stenhårt med alla medel att trycka ner all kritik mot den invandringspolitik som drivs. Och som jag skrivit tidigare; att tro att man erhåller objektiv och riktig information, och att det finns något som heter tryckfrihet, är en ren illusion. Vidare är det även en illusion om att man inte är utsatt för ren propaganda.

Dagens incident i SvD i denna artikel; http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/akut-platsbrist-for-flyktingbarn_3978577.svd, är ett typexempel. SvD är ju en borgerlig tidning, och när då Migrationsminister Billström skriver en artikel, tillsammans med Generaldirektör Eliasson, måste den ju publiceras. Man tillät i sedan läsarna att kommentera artikeln, och så gjordes det flitigt.

De inlägg som kom var i huvudsak kritiska mot den flyktingpolitik som förs, och inte på något sätt rasistiska eller på andra sätt som bryter mot de kommenteringsregler SvD stipulerat.Trots detta raderades inlägg flitigt av moderatorn, till den nivå att det som fick vara kvar inte sade ett dugg.
Det är svårt att uppskatta hur många inlägg som raderades, men ett hundratal är nog inget överbud. Det gick så långt att kommentatorerna började göra sig lustiga över modereringen.

Nu är det ju så att SvD har publiceringsansvar för de kommentarer som skickas in och det är anledningen till de stipulerade reglerna som i princip talar om att man inte får bryta mot lagen. Såvitt jag så gjorde inga inlägg detta men de raderas likväl.

Man tillät även blogglänkar, och generellt för dessa bloggar var samma kritik mot den invandringspolitik som förs. En av dessa bloggar kom från undertecknad.

Och det blev för mycket för moderatorn och SvD. En sådan storm hade man inte räknat med och det hela slutade med en liten text som löd ”Kommentering till denna artikel har stängts av”. Vidare tog man sig friheten att radera samtliga kommentarer och ta bort alla blogglänkar.*
ADD: Nu verkar man ha öppnat upp blogglänkarna, men kommentarern är fortfarande borta.

Att man tar bort blogglänkarna är direkt felaktigt, eftersom SvD inte har något som helst ansvar för det bloggarna skriver. Likväl, så skedde.

Så vad hände med tryckfriheten och det fria ordet? Tja, egentligen är det som jag påtalade tidigare så att det är rent naivt att tro att man inte är utsatt för propaganda. I detta fall fungerar det så att bara positiva ord om flyktingpolitiken tillåts i massmedia.

Om man nu gör kopplingen med gamla DDR, är kopplingarna ganska slående. Givetvis hävdade de styrande där att man genom media tillhandahöll objektiv information. De riktigt naiva medborgarna trodde kanske att så var fallet, och härifrån Sverige gjorde man narr av den propaganda som fördes och menade på att vi har objektiva nyhetsmedia.

Det är nämligen så att alla nyhetsmedia i hela världen måste hävda att just de tillhandahåller enbart objektiv information – ingen vill ju lyssna på propaganda. Men det är i alla fall klart för mig att vi på samma sätt som i gamla DDR är utsatta för ren propaganda, och typexemplet är just Public Service.

Nu gäller alltså ”locket på” när det gäller all form av kritik mot den förda flyktingpolitiken. Ju tystare ju bättre. Ska det sägas något ska det vara positivt om utlänningar, invandrare eller åxå snyfthistorier med några gråtande söta barn som riskerar skickas tillbaka. När det gäller kravallerna i invandrarområdena är det samma sak – locket på. Det går däremot bra att rapportera att; ’tack vare de kraftåtgärder som vidtagits är det mycket bättre och inga problem kvarstår’. Gärna även med intervjuer för att få en personlig koppling.

Men nätet har öppnat nya möjligheter, och med tiden kommer det gamla nyhetsmedia att ifrågasättas och propagandaapparaten raseras. Raset har redan börjat, och man kommer att få oerhört svårt att på något sätt införa några restriktioner eller censur. Både p.g.a. den informationsmängd vi pratar om, men även för att alla typer av begränsningar skulle dels tala mot det öppna samhället och vara grundlagsvidrigt.

Korthuset står labilare för varje dag som går.

1 kommentar:

Unknown sa...

I DDR och andra diktaturer skämtade man ofta om systemet som man inte vågade ifrågasätta. Här är en bra satir om dagens sverige:
http://www.youtube.com/watch?v=7PzzklapNxA