lördag 19 september 2015

Ett rätt enkelt val

Både polisen i Italien och Ungerns president har uttalat att det är bl.a. Sveriges vansinniga migrationspolitik och generösa mottagande av alla som kommer från vissa områden som orsakar de stora strömmarna av s.k. flyktingar. Det är inte konstigt alls att människor flyttar för att få en bättre levnadsstandard och det finns väl mycket få människor i hela världen som inte vill ha mer pengar, bättre boende och mer och bättre av det mesta.
Alltså om man på något sätt erbjuder ett tillräckligt incitament i form av bättre levnadsstandard, för att människor ska flytta kommer de göra det.
Kanske finns det någon sjuklöverröstare som läser detta och jag ska förtydliga med ett exempel: Om du erbjuds ett jobb i ett annat land till dubbel nettolön, med bostad och firmabil gratis är ju valet ganska enkelt, eller hur? Om det dessutom är så att det pågår konflikter där du bor blir valet ännu enklare. Kanske bor du i Rosengård eller Tensta (som vi kan betrakta som lokala konfliktområden), och får detta erbjudande. Visst, resan kanske inte bekostas, men resebyrån lovar att allt kommer att funka utan problem med din (och kanske familjens), flytt. Dessutom har du kanske släktingar eller vänner som flyttat till detta land och berättar att allt är sant.
Nu blev valet inte så svårt, eller hur?

Här kommer en bild jag hittade som är ett typexempel på problematiken, missa inte bildtexten.
Visst, det finns krig, det finns väpnade konflikter, det finns fattiga och miljontals människor på flykt, tyvärr är det en verklighet. Regeringen kommer nu lägga fram en budgetproposition om att man ska ta en stor del av de pengar som gick till UNHCR för att hjälpa riktiga flyktingar som finns i konflikters närområden, till att finansiera sin migrationspolitik och försörja de som avsiktligen valt att resa hit.
Jag har mycket svårt att fatta det humanitära i att man låter riktiga flyktingar i konfliktområden svälta eller frysa ihjäl samtidigt som man tar dessa pengar till att finansiera migranter som just valt att komma hit enbart för en bättre levnadsstandard. Till saken är även att de pengar vi pratar om skulle kunna hjälpa mångdubbelt fler än vad de gör här, och sannolikt rädda många liv.
Men kalla mig främlingsfientlig om du vill. Om du gör det kan jag kalla dig för mördare för varje människa som svälter eller fryser ihjäl i flyktingläger. Men visst, i pressen ser det bra ut med "success stories" som den lyckligt leende Thasin Abbás på bilden.

1 kommentar:

GOTINNA sa...

Invaderar USA Ungern?

http://derhonigmannsagt.wordpress.com/2015/09/20/eilt-wird-ungarn-seit-gestern-von-den-amis-besetzt/