söndag 13 september 2015

Två PK-läkare i syretältet

Tre SD-politiker anser i denna artikel att man borde läkarundersöka de som kommer som flyktingar. Jag har tidigare bloggat om detta och anser det är synnerligen relevant med två bakgrunder; för det första är det så att många av de som kommer hit kommer från områden där i synnerhet vissa smittsamma sjukdomar är mycket vanligare än här i Sverige. För det andra tycker jag inte det är för mycket begärt att en som kommer till detta land och hävdar att man är flykting som söker asyl ska tvingas till detta med bakgrund från riskzoner för smittsamma sjukdomar ska tvingas till läkarundersökning och provtagning avseende dessa.

Men som svar på artikeln skriver två läkare att invandring inte alls utgör något som helst folkhälsoproblem. Man skriver
Att, som SD gör, insinuera att smittspridning genom flyktingmottagande skulle bli okontrollerad är både grundlöst och oansvarigt. Invandring och asylsökande är inget folkhälsoproblem.”. I hela artikeln nämner man inte ett enda fakta/referens eller pekar på någon statistik, utan bara svamlar lite allmänt.

Så låt mig göra det i stället med dessa två länkar (länk 1, länk 2); Vi kan alltså se att TBC ökar kraftigt i Sverige och att 56 % av de som fått denna diagnos härstammar från Afrika. Det är alltså så illa att WHO vill att Sverige tar fram en plan mot att bekämpa TBC (länk).
I stort sett samma historia verkar det vara när det gäller HIV med ca 80 % smittade utomlands, och drygt 20 miljoner HIV-smittade i Afrika. Att med den bakgrunden inte anse att de som kommer till vårt land från t.ex. områden där dessa både smittsamma sjukdomar florerar, och vill ha asyl, är direkt oansvarigt.

Visst, man kan argumentera att det är integritetskränkande, men det handlar de facto inte alls om det, eftersom läkare har tystnadsplikt, och det finns hur många exempel som helst på hur man kränker människors integritet för ”samhällets bästa”.
Alltså, sopar man dessa problem under mattan, och det är direkt oansvarigt gentemot svenska folket att inte kräva att personer testas med avseende på smittsamma sjukdomar som florerar i det område/land som personen kommer ifrån.

Att två läkare skriver en sådan här ren nonsensartikel som svar är minst sagt beklämmande, och som sagt; man hänvisar inte till ett enda fakta men vet tydligen bättre än WHO ändå. Artikeln verkar snarare vara skriven av ett gäng verklighetsfrämmande miljöpartister eller dito vänsterpartister än två läkare.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kommer ihåg för några år sedan, när det i pressen skrevs om TB

att det indikerades att man inte visste om personer haft sjukdomen när de anlände eller blivit smittade på flyktingförläggningenJag kommer också ihåg när Göran Hägglund i en riksdagsdebatt sa att inga generella hälsokontroller behövdes för människor kände själva
om de var sjuka.
Jag kommer också ihåg att man inte kom in i andra länder om man inte var vaccinerad mot smittkoppor. På den tiden pratade man inte om integritet utan var helt inställd på att skydda befolkningen, alla tyckte det var självklart.

Ulmerkotten sa...

Visst. Nu för att dölja att hela problematiken och smöra för HBT tycker politikerna att HIV är att betrakta som någon enklare åkomma i klass med en förkylning. Man ska inte ens behöva berätta för en sexpartner att man är HIV-positiv.
http://www.svd.se/kinberg-batra-ta-bort-informationsplikten-for-hiv-smittade

Anonym sa...

Mycket beklämmande att två läkare utalar sig utan den mest grundläggande bevisföring för sina påstående. Särskilt som SD redvisar fakta. Dessa står oemotsagda. Till ytterligare mer vittnar uttalandena om dålig insikt i verkligheten. Många sk flyktingar kallas till hälsokontroll men uteblir från dessa speciellt om dom riskerar stt inte få stanna, då går dom under jorden ocg blir illegala invandrare utom samhällets kontroll. Dessa lever bland oss och utgör en smittfarlig. Hiv, hepatit och tbc är exempel på sjukdommar som är vanligare bland invandrare.

För att göra saken värre är akademiska sjukhuset där dr Gunther är verksamhetschef för infektion ansvarig för försvarets infektionsskydd

Det bådar inte gott.

http://www.akademiska.se/sv/Pressrum_old/Pressmeddelanden/Akademiska-far-ansvar-for-forsvarets-smittskydd/