fredag 23 november 2018

Dags för Cirkus Löfvén

Nu blir det Cirkus Löfvén ett tag. Om drygt en vecka ska alltså riksdagen rösta om Löfvén som statsminister och regeln som gäller är alltså att han inte får en majoritet av riksdagens ledamöter emot sig. Han behöver alltså inte har 175 röster för att bli vald utan bara en majoritet.
Alltså uppstår problemet att även om Centern och Liberalerna lägger ned sina röster, har M+SD+KD, tio mandat mer än S+V+MP.
Det enda sätt Löfvén kan bli vald är alltså att få med L eller C, då de har 20 resp. 31 mandat. Alternativt kan han få med sig bägge, givetvis.
Nu må man beakta den svekdebatt som kommer att uppstå om något av C eller L röstar för Löfvén, men samtidigt måste man komma ihåg att dessa båda partier är livrädda för ett extraval. Man har ju redan svikit Kristerssons kandidatur och därigenom redan svikit ett stort antal väljare. Skulle man få ett extraval är risken uppenbar att L och kanske MP åker ur riksdagen. Röstar man för Löfvén blir sveket ännu större men man får i alla fall behålla sina platser i riksdagen.
Vidare är det ju så att debatten om sandlåda givetvis gynnat SD, som kan förväntas bli ännu större vid ett extraval.
Nu uppstår givetvis frågan huruvida Löfvén kommer att utlova ministerposter till det eller de partier som röstar på honom. Sannolikt är han tvingad till detta för att bli vald.

Men låt oss nu ponera att Löfvén blir vald till statsminister. Då dyker nästa stora hinder upp, och det är budgetpropositionen. Låt oss ponera att C röstar för Löfvén och får i utbyte ministerposter.
Vad beträffar denna gäller att en majoritet alltså minst 175 av ledamöterna röstar grönt. Då uppstår problemet att S+MP+V+C har 174 mandat, vilket innebär att man inte utan annat stöd kommer att misslyckas med att få igenom sin budget. Plan B blir givetvis att gå på den avskalade budget som sossarna presenterade och hoppas på att den är tillräckligt oprovokativ för att något av de borgerliga ska rösta med. Men även om denna plan skulle gå igenom avseende budgeten, kommer en sådan regering behöva stöd för varenda proposition man lägger i riksdagen.

Slutsatsen blir att Löfvén den kommande veckan måste få med sig både Lööf och Björklund för att på så sätt ha en garanterad majoritet i riksdagen.

Men om nu Löfvén blir nedröstad? Tja, då finns ju bara en pryl till för Norlén att pröva, att ånyo lägga fram Kristersson med motiveringen att C och L kan ha ändrat sig. De ska ju ha interna möten och kanske får partiledningarna så mycket kritik för att man inte röstade på Kristersson att man tvingas ändra sig. Inte snyggt, men en möjlighet och det sista verktyget i Norléns verktygslåda, även om han rent formellt har en statsministeromröstning kvar att ta till.

Men allt är inte annat än en stor sandlåda där man käbblar, byter fot, beter sig som barn och sist men inte minst har total beröringsskräck med SD. Detta är rent barnsligt och direkt odemokratiskt. SD representerar 1.1 miljoner röstande svenskar och det är politikernas förbaskade skyldighet att respektera dessa och deras representanter i riksdagen.

Som jag nämnde ovan är problemet att man från hela sjuklövern är livrädda för ett extraval. Men i ärlighetens namn; varför inte utlysa ett sådant? Nu har man haft sandlåda i drygt två månader, Löfvén har blivit bortröstad. Kristersson nedröstad, Lööf har givit upp. I stället för att leta på botten i av verktygslådan efter fler opassande verktyg borde Norlén överväga att direkt utlysa extraval. Jag tror de flesta med mig är rätt trötta på denna lekstuga där man både ändrar åsikter, sviker vallöften och har en direkt odemokratisk inställning till Sveriges tredje största parti. Varför plåga svenska folket ytterligare? Att leta vidare i botten på verktygslådan kommer bara skapa ännu större politikerförakt och sannolikt även lägre valdeltagande.

Inga kommentarer: