torsdag 15 november 2018

I manegen med Annie Lööf


Dagens analys av politikernas cirkus är att Alliansen är död. Genom att rösta ner Kristersson (L och C), har man effektivt kört kniven i ryggen på Alliansen och Kristersson i synnerhet.

Rent historiskt är det inte märkligt, Centern och Folkpartiet har historiskt sett varit amöbor som prostituerar i princip allt för att få vandra i maktens korridorer.
Nu har alltså Annie Lööf fått sonderingsuppdraget och hon kommer kohandla med alla i hela vänsterblocket, samt påtala vikten av att Sverige behöver en regering, för att på så sätt framstå som en räddare av demokratin.

Hennes utspel denna dag var rent taktiskt. Kan hon kohandla med hela vänsterblocket och samtidigt få med Björklund blir det en gjuten ministerpost. Kanske släpper hon fram Löfvén som statsminister. Det handlar inte alls om att diskutera sakfrågor och hitta lösningar – det handlar om makt, inget annat och det är uppenbart att hon suger på den goda karamellen. Hon placerar sig i mitten och vill framstå som en problemlösare, hamna mitt i smeten och då Löfvén blivit nedröstad. Så även om hon inte blir statsminister är ju vice öppen.

Nu är bara ett problem, Lööf måste få med sig kommunisterna, annars har man ingen majoritet. Kanske kan man få till en statsminister men inte igenom någon budget. Det stora problemet blir då att övertyga dem om att vi kommer få höra det klassiska snacket om ”…i den uppkomna parlamentariska situationen”, ”…fokus på problemlösning”, ”…det bästa för Sverige”, ”…det har varit en lång resa”, och annat svammel som bara döljer Lööfs verkliga intentioner. Hennes intention är att få makt, inget annat. Hon har alltså inget som helst intresse i Centerns politik per se, utan är bara ute efter makt.

Problemet är nu bara att hela sjuklövern är livrädda för ett nyval. Man fattar att väljarna kommer polariseras och i synnerhet SD kommer att få ytterligare mandat. Väljarna har insett att den cirkus valresultatet givit inte leder till någon som bör eller kan ta ett ansvar. Det är en billig form av maktkamp som pågår inget annat. Min gissning är att hon kommer kohandla med Löfvén som i sin tur kommer att snacka med Sjöstedt och Löfvén kommer att bli statsminister.
Om vi nu baserar detta på mandatfördelningen i riksdagen blir det så att sossarna med centern, liberalerna och miljömupparna kommer upp i 167 mandat. Man måste även ha med kommunisterna i båten för att få majoritet (195 mandat). Kanske kommer hon få det.
Jag måste säga att detta har varit det snuskigaste politikerspel jag sett och varit med om och funkar kanske i en cirkusmanege, men inte för att styra ett land.

Nedan mandatfördelningen enligt Sveriges Riksdag.

Inga kommentarer: