måndag 26 november 2018

Om en vecka...

Jag hörde idag en som kom ut från ett internt möte med liberalerna att man hade haft givande diskussioner och olika åsikter, och man menade att det var ju så det fungerar i en demokrati att man måste komma överens. I nästa mening menar damen att det viktiga är att utesluta SD från alla diskussioner och demokratiskt inflytande som sin åsikt.

Man undrar liksom hur damen tänker. Låt oss applicera hennes sätt att tänka på liberalerna. Det viktiga hade då blivit att inte ens tillåta de som inte har hennes att komma åsikter på liberalernas möten och att utesluta deras åsikter att ens komma till tals. I en liten kort intervju avslöjar hon alltså en rent paradoxal naivitet och uppenbar bristande acceptans för demokrati.

Nu pratar vi inte bara om liberalernas interna möten med 4%-snaran runt halsen, eller vad de tycker. Om Björklund som hävdar att han står för demokrati och liberalism, borde han inse att denna typ av argument är direkt odemokratiska. SD är alltså drygt tre gånger större i riksdagen än L, och över 1 miljon röstade på SD. Det är bara att fatta och respektera. Gör man inte det utan har det som snuttefilt att bara blockera SD samt vägra samtala med SD i riksdagen, har man inte fattat vad demokrati är.

Men sannolikt blir det så att C och L kommer att välja att svika sina vallöften och samarbeta med Löfvén. Historien berättar att de som röstat på dessa två partier har röstat på partier som gör allt de kan för att få vandra i maktens korridorer. Vidare är man ju livrädda för nyval, alla fattar ju att miljömupparna och liberalerna riskerar att åka ur riksdagen och dessutom, om så skulle bli fallet skulle det ge SD betydligt fler mandat. Opinionsundersökningarna visar vidare på ett större stöd för SD vid extraval.

Så min gissning är att både C och L kommer att köpa Löfvén som statsminister.  Dessa båda partier är kända för rent historiskt att uppföra sig som politiska kameleonter.

Om några dagar kommer alltså Löfvén föreslås som statsminister, man kommer ha stöd av liberalerna och centern, och ha kommunisterna, mp kanske även ingår som rent stödparti. På så sätt får man mer än 175 mandat. Eller i alla fall får han inte en majoritet av ledamöterna mot sig om L och C lägger ner sina röster.

Vi kommer alltså få höra detta från Löfvén: - Nu gäller det att ta ansvar för landet och det är glädjande att vi lyckats komma till en överenskommelse, baserat på de utmaningar vi som land står inför.

Från Lööf och Björklund kommer det låta så här: -Vi är glada att i denna parlamentariskt svåra situation lyckats nå en uppgörelse. Vi har varit i detta läge då medborgarna förväntar sig en regering och efter nästan tre månader, lyckats komma överens om en politik där vi kommer att få ett inflytande.

Det kommer alltså strömma PK-svammel, flosker och nysvenska ur dem samt olika bortförklaringar.
Ett extraval vill alla utom SD undvika och baserat på det kommer man från L och C prostituera sig å det grövsta. Deras väljare torde ångra sig bittert.

I nästa steg kommer Löfvén, Lööf och Björklund ha pressträff och vara stolta över denna blocköverskridande överenskommelse. Man kommer vara beroende av både miljömupparna och kommunisterna, men det kommer man inte nämna.
Add: Hittade just på SVT en kul artikel som beskriver Liberalernas kräftgång och att de inte kan besluta ett dyft på egen hand. Man har alltså haft stormöte i helgen och snackat om hur man skulle ställa sig till Löfvén som statsminister. (länk). Ett möte som alltså varade i inte mindre än 12 timmar, snacka om beslutsvånda...
Men vad man kom fram till är ännu lustigare. På SVT kan man läsa " Det blev alltså ingen avgörande omröstning mellan alternativen. Istället kom partitopparna fram till att avvakta vad Centerpartiet gör i frågan.".
 Nu väntar vi bara på att Centern har ett liknande möte och kommer till samma slutsats, d.v.s. man avvaktar vad Liberalerna kommer till för slutsats.

Ärligt talat; Ni som röstade på C eller L, vad har ni egentligen röstat på?


Inga kommentarer: