torsdag 16 december 2010

Dags att slakta den heliga kon

Det finns tre snuttefiltar svenska politiker har; invandringspolitiken, Public Service och Systembolaget.

Det två förstnämnda har jag avhandlat i massor tidigare i denna blogg, men det var ett tag sedan jag kastade skit på Systembolaget och efter att ha läst denna artikel i dagens SvD är det dags igen.

Politikernas utgångspunkt är i detta land att du lille medborgare är till för samhället. Med detta tankesätt anser de sig ha rätt att bestämma över dig eftersom de är samhällets elit och vet vad som är bäst för samhället. Om du ställer till något som kan kosta samhället pengar är du dum och ska bestraffas, detta i synnerhet om det kan orsaka sjukhusvistelse eller arbetsbortfall, då det kostar stat/landstig eller kommuner en massa pengar. Du har alltså ingen rätt att bestämma vad du vill göra eller hur du vill leva ditt liv, eller i alla fall bara begränsad sådana befogenheter trots att du är vuxen och har rätt att rösta.

Alltså har myndigheterna bestämt att det inte bra för dig, lille medborgare, att dricka alkoholhaltiga drycker. Det kan leda till kostnader för samhället. Då har vi Systembolaget med hutlösa priser i avskräckande syfte. Du kan ju bli alkoholiserad, orsaka olyckor, misshandla familjemedlemmar, och det finns hur många utredningar som helst som inte påvisar någon som helst anledning att dricka vin, sprit eller öl. Det är egentligen ett rent under att politikerna inte totalförbjudit alla alkoholhaltiga drycker totalt.

Så nu snackar man om någon larvig ”Gårdsförsäljning” och nykteristerna målar upp det som ett hot mot hela Systembolagets monopol. Nykterister vet ju som alla vet mest om allt som har med alkohol att göra, det är svensk logik. Svenska folket kommer väl bli helt försupna och nykteristerna kommer säkert med egna undersökningar om att domedagen är nära förestående.

Efter att nu ha bott i ett land och område där vi serverade Weinschorle (hälften vin/vatten) till våra barn, där man druckit vin som en del av kulturen långt innan Sverige fanns, och där alkoholfria drycker knappt fanns, utom i form av juice, kan jag bara konstatera att jag under ca 10 år inte såg en enda kraftigt berusad person. Priset på vin var ungefär detsamma som mineralvatten, och man hade mycket bra kvalitet på både vin och öl. Kyrkan (protestantiska och katolska) serverade/sålde vin, öl och snaps på sina tillställningar. Inget konstigt alls. En vinfabrik i grannbyn var grundad 619 e.Kr. Det var väl sådär 200 år före Birka, Ansgar och långt innan Sverige fanns.

Jag bifogar en länk till den senaste vinfesten i staden. Nykterister! Missa inte de försupna nunnorna på bild 11. Om detta inte är kultur, tradition och levnadsglädje må Ni komma med egna exempel.

Sedan hamnar man i Sverige. Systembolaget har små söta cirklar på sina produkter som anger hur deras expertpanel tycker produkterna smakar, hutlösa priser, reklam för alkoholfria produkter, och massor med propaganda om att man inte ska dricka, eller köpa ut till sina tonåringar. Servicen är helt undermålig beträffande distributionen, men man gör vad man kan för att hålla ett så bra sortiment som möjligt. Man säljer översvavlat vin i plastpåsar i pappkartonger(shit-in-box), och går någon form av idiotisk balansgång mellan att tillhandahålla vad kunderna villa ha och vad man anser de ska ha. Typisk monopolsituation.

Sedan frågar man kunderna vad de tycker om Systembolaget för att legalisera sin egen verksamhet. Alla GILLAR då givetvis Systembolaget. Visst är det märkligt? Det är som att fråga barn om de tycker den lokala godisbutiken är bra, och ger inget alternativ som att tillgång och efterfrågan ska få styra marknaden. Tänk Er att Systembolaget inte finns, är ungefär vad man anger. Vilket skräckscenario för alla.

Och vad politikern kan tjafsa om, är om man ska tillåta någon larvig ”Gårdsförsäljning”. Om man gör det kommer givetvis en enorm kontrollapparat skapas, där varenda gård ska redovisa vartenda öre och milliliter, eller så ska en sketen flaska vin skickas till närmaste Systembolag där den efter några dagar kan hämtas. Givetvis med massor med skatt, administrativa kostnader, och transportkostnader. En flaska lokalproducerat vin man vill köpa, får man alltså hämta ut på närmaste Systembolag till en minimikostnad av 150kr/flaska. Detta skulle alltså vara ett hot mot Systembolaget?

Ärligt talat – det är hög tid att slakta den heliga kon. Det fungerar i hela Europa, varför ska just svenska medborgare behöva ett statligt monopolbolag som tillhandahåller de varor man anser vara bäst (det klarar ju kunderna inte av själva), göra reklam för nykterhet och alkoholfri smörja, och ta rena ockerpriser?

2 kommentarer:

Inga-Lill sa...

Det är nu en gång så att staten ska bestämma allt som vi medborgare gör. Vi ska köpa spriten så bolaget går med vinst men sen ska vi hälla ut den eller.... Lika är det med tobak, vi ska skattas till döds, för vi vet inte själva vad vi gör. När jag var i Danmark för några år sen så var det tillbud på små Akvavit flaskor, dessa stod i en korg utanför tobaksaffären. Det skulle inte vara tänkbart i Sverige, nej här ska bolaget ha monopol. Vi är med i EU men vi har massor med undantag! Vill du beställa en flaska av någon sort som bolaget inte tillhandahåller så måste du betala för hel låda, frakt, moms, tull osv. Det kallar de för fri hemtagning, nej ta bort detta monopol som kostar staten så mycket. Så i det här fallet håller jag med dig fullständigt, varför ska systemet göra reklam för alkolholfria drycker när dessa kan säljas i vilken ICA-butik som helst.

Ulmerkotten sa...

@ Inga-Lill

Ja, Systembolagets monopol är ett rent skämt. Det duperar idioter som aldrig varit utomlands, och är en ren paradoxal historia som jag inte fattar hur någon kan acceptera.