lördag 2 juli 2011

Städare eller soldat?


Svenska försvaret är ett skämt. På denna länk kan man se hur en regementschef försöker hitta på argument för att locka folk till försvaret. De larviga argumenten står som spön i backen och inte blir det bättre av att han försöker personifiera sökanden med ”Frida och Rami” på bästa PK-manér i multikultins förlovade land.

I en annan artikel i samma tidning, alltså SvD, filosoferar man över varför så många hoppas av GMU-utbildningen, och givetvis skyller man på att de inte har fysiska förutsättningar.

Men låt oss i stället komma till vad det hela egentligen handlar om. Det finns nog inte en enda anställd någonstans som vill arbeta gratis. Ju högre lön man har, ju större incitament är det att stanna. Och givetvis ju högre lön man erbjuds för en tjänst ju större sannolikhet är det att man tar den.

Snittlönen för en städare ligger på ca 18.000kr i månaden. Under GMU-utbildningen erbjuder försvaret 4.500kr i månaden, dock skattefritt och med mat och hemresor.
Om vi nu räknar på att den som gör GMU har vanlig arbetstid, d.v.s. 8h/dag, slutar det på en timlön på 26kr. På en lapp som sitter på min vägg, erbjuds skolungdomar i årskurs 9, 40kr/tim, och gymnasieelever 50kr/tim för sommarpraktik av kommunen.
Enligt arméns hemsida tjänar en soldat 16.125-19.740kr/mån. Sedan läste jag att från det ska dras skatt och därefter, tar man betalt för kost och logi. Nu ska vi även beakta att soldaterna kan tvingas till utlandstjänstgöring. Då kan lönen bli runt 36.000kr/månad. Men då snackar vi alltså om att riskera sitt liv i ett främmande land, och knappast kunna åka hem till familj eller flickvän på helgerna.
36.000kr/månaden före skatt alltså. Samtidigt tjänar norska soldater 64.000kr/mån.

Så min slutsats är att Tolgfors och regementschefen på P4, bara snackar smörja, och att det rör sig om ”Frida och Rami” som får en fin utbildning. Det handlar om att betala folk som gör ett jobb, och de löner man då erbjuder för detta är rent löjeväckande.
Man frågar sig varför ungdomar inte söker sig till försvaret, svaret är ganska enkelt; man betalar larvigt låga löner för de som ställer upp, har som arbete att försvara landet, samt riskerar att bli dödade i konflikter vi inte har ett skit med att göra borta i andra världsdelar.

Så regementschefen på P4 har helt rätt, man lär sig mycket i det militära. Ger man sig in på det inser vem som helst att det är underbetalt slit, obekväma arbetstider, oftast långt från bostadsorten. Det är ju en lärdom…den fru med barn som får sin man dödad någonstans i fjärran land kanske åxå lär sig något.

3 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Jag har haft problem med Disqus i flera dar nu. Det funkar relativt okej på IE men Chrome går det inte alls. Eftersom det verkar funka normalt för de flesta så antar jag att det är diktaturen som jävlas med mig. Exakt hur det går till rent tekniskt har jag ingen aning om men så är det. Hur länge det kommer funka på IE är i nuläget skrivet i stjärnorna men man har tydligen gett sig tusan på att stoppa mig från att kommentera.

Ulmerkotten sa...

@ Robin

Tror inte det är diktaturen. För mig funkar det klockrent. Jag kör Mac med Safari.

Att köra Microsoftprylar är som att be om trassel...
Jag har tre andra maskiner som går på Windows av olika versioner och dessutom två servrar. Har man lyckats få Microsoftgrejer att funka ska man inte pilla med dem. Det är som att bygga korthus - ju mer man lastar på den ju labilare blir det, och försöker man ändra något vet man inte om, hur mycket och vad det kan ställa till.

Förresten har ju PI åxå funkat klanderfritt ett bra tag nu. Peppar, peppar...

Robin Shadowes sa...

Hade gärna velat ha en Mac efter kraschen för över en månad sedan men dom avrådde mig i affären med att det skulle bli mycket dyrare, både i köpesumma och med service. Funderar starkt på att gå över till Ubuntu som kompromiss. Då sitter jag fortfarande på en Pyttemjuk-laptop men slipper i alla fall deras OP Fönster. Ubuntu är dessutom gratis och det går en drive för den på Exilen just nu.