fredag 17 april 2015

Anorektikern får en bulle

Man har alltså effektivt slaktat allt vad försvar heter under årtionden. Man har svamlat om insatsförsvar, mobilitet, anpassat till hotbild, och en massa annat för att legalisera nedskärningar. Regementen har lagts ner och slutligen avskaffade man värnplikten.
Det sistnämnda resulterade givetvis i att man fick rekryteringsproblem, i synnerhet som man försökte anställa till löner som var och är skrattretande låga samt kan tvinga till utlandstjänstgöring i krigszoner.
Man allokerar alltså drygt 1 % av BNP eller 40 miljarder för att ha ett s.k. försvar vilket kan jämföras med ca det tredubbla som var fallet för 40 år sedan. Men samtidigt ska man veta att vi då hade värnplikt och dessutom anläggningar och massor med material om än ganska slitet/gammalt.

Nu har man fräckheten att presentera ett förslag som ger försvaret 10.2 miljarder under 5 år. Det är alltså 2 miljarder per år och håller kanske försvaret på nuvarande nivå. Det är vad man brukar kalla för ett rent skambud och är ingen som helst upprustning. Man ska tydligen lägga runt 150 man på Gotland och kanske några ynka stridsvagnar. Givetvis ska man tillsätta en utredning igen för att köpa tid, eftersom den förra utredningen inte var passande av någon konstig anledning. Det räcker inte med ÖB:s slutsats att det svenska försvaret i bästa fall skulle ”hålla en vecka”. Man kan ju tycka att ÖB borde veta vad han pratar om och att politikerna borde tro honom, men icke så.
Det är som att ge en anorektiker en bulle för att bota sjukdomen, och sedan inkalla en dietist för att komma med kostråd någon gång i framtiden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

....men nu är det faktiskt så att Sverige har helt andra åtaganden än det som förespråkas av vita, medelåldersmän och att ställa människor som flyr för sina liv mot stridsvagnar (som kanske aldrig behövs!) är inte humanitärt och föga stormaktsmässigt.

Ferm, Romson och Ernman

Ulmerkotten sa...

Genialt (ironi). Man behöver alltså ingen hemförsäkring, brandvarnare eller eldsläckare hemma. Det är ju saker som kanske aldrig behövs.

Krockkuddar, barnstolar och bilbälten i bilar behövs inte heller.

"inte humanitärt och föga stormaktsmässigt"...med minskat bistånd till riktiga flyktingar, samtidigt som 90% (minst)av de som kommer hit är ekonomiska lycksökare.