torsdag 9 april 2015

Vad är rättsröta?

Det finns ett webspel som heter Akinator. Det går ut på att man tänker på en person/figur och sedan svarar på diverse frågor. Spelet är uppbyggt så att man har stora urvalskriterier som man/kvinna, levande/död o.s.v. Det brukar inte ta så många svar till Akinator kommer fram till den person eller figur man tänker på. Men det intressanta är att ju större urvalskriterier man har ju snabbare går det. Prova gärna.
Givetvis fungerar det så att om man vet några signifikanta saker ju större är möjligheten träffa rätt. Att ha mörk hudfärg är givetvis en sådan faktor och därför har polisen i en liten lokal tidning skrivit ”Samtliga gärningsmän var mörkhyade” (
länk). Det är faktiskt en mycket viktig information, och i sammanhanget gäller det att finna gärningsmän till ett rån, i synnerhet eftersom rånet skedde på en liten ort.

Men givetvis vaknar PK-nissarna, och finner formuleringen olämplig. Att nämna att gärningsmän har utländsk härkomst är inte PK. Hade de däremot gjort någon idrottslig eller sportslig bragd, hade det däremot varit mycket PK, och namn och bilder hade publicerats. Allt enligt Lilla Saltsjöbadsavtalet.
Så nu kan man alltså fråga sig vad polisens huvudsakliga uppgifter är. Jag skulle vilja säga; ta fast brottslingar och att förebygga brott. Har ett allvarligt brott inträffat ser jag det därför som polisens huvudsakliga uppgift att ta fast gärningsmän. Det är alltså ett rent faktum att gärningsmännen i detta fall var mörkhyade, och en mycket viktig information för allmänheten för att kunna hjälpa till att ta fast dem eller ge information som leder till deras gripande. Visst, hudfärgen spelar ingen roll per se, men det är relevant och viktig information som kan leda till att de grips.
Men rubriken och artikeln är symptomatisk för hur propaganda bedrivs. Det är alltså viktigare för polisen att vara del av den propaganda som bedrivs än att få fast brottslingar.
Vi har ju tidigare lärt oss att mörkhyade brottslingar vitpixlas i media, att varenda kotte som råkar ha fått ett svenskt pass (Cornflakespaket), kallas ”svensk”, och att BRÅ mörkar all brottslighet som på något sätt kan knytas till invandring. Som jag skrev om igår har rättsväsendet helt havererat och man har i princip avskaffat våldtäkter som något straffbart.
Men det är inte första gången PK-censuren slår till. Det har alltså blivit viktigare för polisen att vara PK än att få fast brottslingar. Jag vill minnas att jag läst om detta fenomen ett antal gånger tidigare, i synnerhet när våldtäktsmän beskrivits, eller rättare sagt inte beskrivits.
Man kallar det normalt för rättsröta när man kan muta domare. Men vad ska man kallar det för när politiker mörkar brottslighet och ger direktiv som leder till att brottslingar inte lagförs?
Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström, säger i artikelns slut:  – Vad är ett "svenskt utseende" eller ett "afrikanskt utseende"? Det är inget signalement.
Min rekommendation till honom är att uppsöka närmaste ögonläkare eller optiker. Hjälper inte det kan han ju alltid börja jobba på UNT.


4 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Fascinerande. Hade aldrig hört talas om spelet förut. I skrivande stund har jag bara testat det två gånger. Första gången körde jag på John Lennon och andra gången på Olof Palme. I'll be damned!

Ulmerkotten sa...

Jäpp, Akinator ger en idé om hur logik funkar.
Men ponera nu att vi ger informationen "rödhårig". Hur många procent kan man då i första läget sortera bort?
Eller kanske det är "agg mot folkgrupp" om en rödhårig har begat ett brott.

Robin Shadowes sa...

Tredje gången tänkte jag på Mads Mikkelsen. Tror det var den snabbaste ronden av dom alla. Minns den sista frågan om han har spelat med nån Bond-film. Efter det gav jag mig fan på att jag skulle sätta anden på pottan en gång för alla, Så jag tänkte på mig själv. Även det klarade den men eftersom den inte hade nån bild på mig så gav den mig ett foto på en chimpans. Inte förrän i femte försöket gick den bet. Då väakde jag en internet-väninna i staterna. Det klarade den inte. Trodde det var en väninna till min mamma. Efter det var det lättare att blåsa den. Efter det valde jag skådespelerskan Catriona Balfe från Outlander. Akinator trodde det var den amerikanska skådisen Kristin Kreuk. Men jag kommer nog roa mig med att leka med den ändå då och då. LOL

Ulmerkotten sa...

Ok, kul! Lycka till.